BUX
36 215.09
+2.32%
+821.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 863.00
+2.31%
+42.00
RICHTER
6 785.00
+3.98%
+260.00
MTELEKOM
381.00
+0.93%
+3.00
 
2020. május 6. 12:29

Jelenleg is tart a kormány ülése, a mai döntésekről a csütörtöki Kormányinfón adnak majd tájékoztatást – mondta el Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Azt viszont megtudtuk az operatív törzs tájékoztatóján, hogy akiről a repülőtéren derül ki, hogy hatósági házi karanténban kéne lennie, nem engedik felszállni. 

A vidéki enyhítések mellett továbbra is indokoltak a budapesti és Pest megyei korlátozások betartása. Az elmúlt napon ugyanis 46-tal növekedett a fertőzöttek száma, akik közül 70 százalék budapesti vagy agglomerációban élő ember. Valamint a 10 elhunytból 9 budapesti vagy Pest megyei.

Az elmúlt napon 698 elrendelt hatósági házi karantént rendeltek el és 25 szabályszegés történt.

Vidéken a védelmi intézkedéseknek köszönhetően 49 rendőri eset történt az elmúlt 1 nap alatt, 6 fő helyszíni bírságot kapott. A szabályszegők nem használják a szájmaszkot és nem tartják be a távolságtartás szabályait, emiatt Békés, Somogy és Zala megyében kellett intézkedniük a rendőröknek.   

Lesz, akit a repülőtéren visszafordítanak majd. Fotó: Pixabay Lesz, akit a repülőtéren visszafordítanak majd. Fotó: Pixabay
Ma is érkezett egy teherszállító járat Pekingből a budapesti repülőtérre 17 ezer kg kesztyűvel a fedélzetén.

„A legfontosabb üzenet ma az, hogy két napja az aktív fertőzöttek száma csökkenőben van” – jelentette ki Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, ezt az mfor.hu elsőként írta meg.

1979 fertőzött van jelenleg, 759 fő gyógyult meg, 373 ember hunyt el eddig összesen, az elmúlt napon 10 fő. Kórházban 964 főt kezelnek, ez is csökkenő tendenciát mutat, de még mindig több, mint 50 ember lélegeztetőgépen van.

A járóbeteg szakellátásról: mind a betegek, mint a szolgáltatók együttműködése fontos. Kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. Ezt a háziorvos is kezdeményezheti, illetve közvetlenül a beteg is felhívhatja a szakellátást. Egyeztetett időpont nélkül senki ne menjen szakellátásra! Ha nem tud elmenni, újra be kell jelentkeznie. Itt is érvényes az alapellátásnál érvényes szabály, hogy egy órán belül 4 beteget tudnak fogadni. Már telefonon kikérdezés történik, ahol tanácsadás, e-recept felírása, vagy akár továbbirányítás történhet. A telefonos kikérdezés után derül ki, hogy kell-e személyes időpontot adnia az orvosnak. Ezért jó a már beindult EESZT-rendszer, ahol jó esetben már látható a beteg kórtörténete. Aki vírusgyanús, külön helyiségben kell vizsgálni, utána a háziorvost kell hívnia, hogy a Mentőszolgálat menjen ki tesztelni őt.

A szakmai kollégiumok meghatározták azokat a beavatkozásokat, amelyek különösen kockázatosak a járvány miatt.

Fekvőbeteg ellátásról: fokozatosan történik a normál rendhez való visszatérés akár állami, akár magán egészségügyi intézményről van szó, de mindenhol szükséges a betegek negatív tesztje, ami állami intézménynél nem a beteget terheli, de a magánszolgáltatónál igen.

Fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat Budapesten, de a gyalogosokat is – hangzott el újságírói kérdésre válaszolva. A további válaszok:

  • Az újranyitott vidéki játszóterek működtetői fokozottan figyeljenek a higiénés szabályokra
  • Beindultak a repülőjáratok, de a kiléptetéskor mindenkit ellenőriznek, hogy érvényes-e rá hatósági házi karantén. Ha igen, megtagadják az utazást. A fogadó országok konzuli osztályán mindenki nézze meg a célország feltételeit. Ha külföldön 14 napig karanténban volt, nem kell itthon bevonulnia, ha viszont nem volt, akkor itthon hatósági házi karantént rendelnek el a hazaérkező állampolgárra.
  • Idősotthonok: a nagy lélekszámúaknál már lezajlott, a többinél jelenleg is folynak az ellenőrzések. 31 otthon érintett a fertőzésben. A Kamaraerdei úton jelenleg 40 fertőzött lakó van és 9 ápoló, 2 fő hunyt el. A Pesti úti otthonban 296 fertőzöttet regisztráltak, de 154-en még kórházban vannak, 26 ápoló fertőződött meg, 40 fő hunyt el, 41 fő meggyógyult.
  • Az egészségügy újraindításával a laboratóriumok kapacitása egyelőre elég, jelenleg tíz laboratórium foglalkozik ezzel, de ha nem lesz elég, további laboratóriumokat jelölnek ki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Joe Bidennek drukkol az Európai Néppárt elnöke
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 2. 13:36
Donald Tusk szerint jól ismeri Trumpot, ezért inkább a demokratapárti jelölt mögé áll be.
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb biznisze – Londontól Tokióig azonnal lecsaptak a kiváló hongkongi szakemberekre
Káncz Csaba | 2020. július 2. 11:30
Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
Makro / Külgazdaság Azonnal kell 7,3 milliárd a budapesti kézicsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 06:43
A pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kell a szükséges összeget átcsoportosítania.
Makro / Külgazdaság Tízezres leépítések: kőkemény évük lesz a Magyarországon is érdekelt német cégeknek
Wéber Balázs | 2020. július 2. 06:11
Jelentős elbocsátásokra készül több, magyar érdekeltséggel is rendelkező német nagyvállalat a vírusválság miatt. Komoly árbevétel- és eredmény-visszaeséssel számolnak – van olyan cég, amelynek az idei lehet a második veszteséges éve a II. világháború óta. Ugyanakkor sok a bizonytalansági tényező.
Makro / Külgazdaság Hévízi luxusban pihen tovább a médiahatóság
Vég Márton | 2020. július 1. 20:12
Nincs jobb a visszatérő vendégnél: még 3 évig egy hévízi luxusszállodában pihenhetnek kedvezményes áron az NMHH dolgozói. A hotelt pedig állami félmilliárdból újíthatják fel.
Makro / Külgazdaság Magyarország szeretne a járvány egyik nyertese lenni
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 1. 17:52
A magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a döntéshozók azonban bíznak abban, hogy végül szerencsésen kerülünk ki a válságból. Ennek egy lehetséges módja, ha a rövidebbé váló értékláncokban nagyobb szerepet kapnak az itteni cégek. A magyar politika rástartolt erre.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök - senki sem vette félvállról az orosz nagykövetség figyelmeztetését
Káncz Csaba | 2020. július 1. 17:33
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vidéken is alacsony a COVID-19 fertőzöttség a szennyvizekben
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 15:37
Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Óvatosság váltotta a pánikot a cégeknél
Király Béla | 2020. július 1. 12:58
Úgy tűnik, hogy a márciusi mélypont után lassan helyre kerülnek a dolgok, ugyanakkor optimistának semmiképp sem nevezhetőek a vállalatok.
hírlevél