3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Operatív törzs mai tájékoztatóján megtudhattuk, hogy holnap startol a 16-18 évesek oltási kampánya, a várandósok oltási ajánlásában pedig változás történt.

Már 4,9 millióan regisztráltak oltásra. Ebből 4 391 794 fő kapta meg az első adag védőoltását, 2 559 041 fő pedig a másodikat is” – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Most úgy tűnik, nem okoz gondot a terasznyitás. Fotó: Izsó MártonMost úgy tűnik, nem okoz gondot a terasznyitás. Fotó: Izsó Márton

 

Folyik a munka a háziorvosi rendelőkben, az oltópontokon és a honvédség oltóbuszain is. Ez utóbbiak jelenleg borsodi kistelepüléseken járnak. Eddig 9 megyében, 81 településen, 18 ezer főt oltottak be. Jelenleg az egydózisú Janssen vakcinával oltanak a praktikusság miatt, de ma érkezik 64 800 adag Moderna, holnap pedig 67 200 AstraZenaca vakcina is.   

Egyre kedvezőbben alakulnak a járványügyi adatok, köszönhetően elsősorban a védőoltásoknak és a járványügyi szabályoknak. Kórházban 3 ezer fő alá esett az ápoltak száma, 361 fő lélegeztetőgépre szorul, 96 fő hunyt el.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy az oltópontokon továbbra is lehet időpontokat foglalni, de csakis regisztráció után. Jelenleg Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik áll rendelkezésre. Ma estig a 16-18 éves fiatalok is tudnak még foglalni, akik előzetesen beregisztráltak. A beregisztrált fiatalok 90 százaléka már foglalt időpontot, de a hiányzó 10 százaléknak is fontos lenne foglalnia. Emlékeztetőül elmondta: a fiatalok ne felejtsék otthon és vigyék magukkal a szülők által is aláírt kérdőívet.

Aki május 18-ig nem tölti be a 16. életévét, nem tudja felvenni az oltást, csak a kampányon túl fog tudni kapni, de ők is Pfizert. Holnap indul a 16-18 évesek oltási kampánya és jövő hét keddig tart.

„A részleges szennyvízadatok szerint Budapesten és az agglomerációban is végre el kezdett csökkeni a vírus örökítőanyaga, úgy tűnik, a terasznyitás nem emelte meg a fertőzések számát” – jelentette ki Müller Cecília.

Arról is beszélt, hogy módosul a várandósok és szoptatós anyák védőoltás ajánlása. Újabb szakvélemények miatt az oltóorvos dönt az oltásukról az előnyöket és a kockázatokat figyelembevéve. Saját kérésre történik a beoltás, és az mRNs-vakcinákat ajánlják továbbra is (Moderna, Pfizer). A változás az, hogy a 12. hét után megkapott első oltás után a második adagot is be lehet adni a várandósság időtartama alatt, de az lehetőleg a 36. hét előtt történjen meg. Ha ez nem lehetséges, akkor a szülést követő második héten érdemes a második dózist beadni.  

Ma van az Ápolók Nemzetközi Napja, melyet Magyarországon 1982 óta ünnepelnek, így nagy köszönet és hála illeti az egy éve tartó pandémiában helytálló ápolókat - jegyezte meg Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a maszkviselés elhagyása miatt az elmúlt napon 477 fővel szemben kellett intézkednie a rendőrségnek, és csak egy esetben kellett ideglenesen vendéglátóipari üzletet bezárni. 2 fővel szemben a bent tartózkodási szabályok megsértése miatt jártak el, 104 fővel szemben pedig a kijárási tilalom miatt.

Ma hajnalban csendháborítás miatt kellett intézkedni Budapesten az V. kerületben, ahol 15 külföldi magánrendezvényt tartott. A korridorokon 28 rendőri intézkedés történt. Tegnap 1461 házi hatósági karantént rendeltek el, s már 20 ezer fő alá csökkent a karanténban lévő személyek száma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 80 éve ezen a napon végzetes támadást indított a Harmadik Birodalom
Káncz Csaba | 2021. június 22. 18:39
Noha a Kreml hírszerzői mind Berlinből, mind Tokióból előre jelezték a támadás időpontját, az önfejű szovjet diktátor ezt figyelmen kívül hagyta, annyira bízott szövetségesében. A Barbarossa Hadművelet gyakorlatilag rendszerszintű állam- és népesség-megsemmisítő háború volt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Német-magyar: kitört a szivárványháború, mégis kivilágítanak stadionokat
Wéber Balázs | 2021. június 22. 16:49
Egyre komolyabb politikai hullámokat vet Németországban a magyar labdarúgó-válogatott müncheni vendégjátéka. A bajor város vezetése szivárványszínekben világította volna ki a meccsnek helyet adó arénát a melegellenesnek tartott magyar pedofiltörvény miatt, az UEFA azonban nemet mondott. Más német stadionok viszont szivárványszínbe fognak borulni, Manuel Neuer német csapatkapitány pedig ezúttal is ilyen színű karszalaggal fut majd ki a gyepre.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: a mai csak egy kamatemelési ciklus kezdete
Csabai Károly | 2021. június 22. 16:41
A jegybankelnök a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón kilátásba helyezte, a mai, 0,3 százalékpontos MNB-alapkamatemelés után további szigorításokra kerülhet sor. Egészen addig, amíg a májusban 5 százalék feletti infláció vissza nem megy a 3 százalékos jegybanki cél közelébe.
Makro / Külgazdaság Jelentős pénzromlással számol idén még az MNB is
Király Béla | 2021. június 22. 15:46
Ahogy arról lapunk is beszámolt, az MNB Monetáris Tanácsa hosszú idő után 30 bázispontos kamatemelésről döntött. Mint kiderült, a jegybank szerint az idei évben végig a jegybanki toleranciasáv fölött alakul az infláció, így részben erre reagálva döntöttek a kamatemelés mellett.
Makro / Külgazdaság Korszakos döntést hoztak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 14:00
Ahogy azt már hetek óta folyamatosan sulykolták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői, a Monetáris Tanács mai ülésén kamatemelést hajtott végre, szerdától a jegybanki irányadó ráta 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedik. A közel egy évtizede nem látott szigorító lépés indokait az MNB vezetősége, Matolcsy György elnökkel az élen, a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismerteti.
Makro / Külgazdaság Hat évtizedes csúcsra robbant a brit államadósság-ráta
MTI | 2021. június 22. 10:23
Közel 100 százalékos.
Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Friss
hírlevél
depositphotos