TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A mai Kormányinfón kiderült az is, hogy 0 százalék az esélye az egyszámjegyű szja-nak januártól.

Több kérdéssel bombáztuk a mai Kormányinfón Gulyás Gergely minisztert. Aki a tájékoztatón a járványhelyzettel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a fertőzésszám alakulása stagnál.

Emlékeztettük arra, hogy Orbán Viktor mimiszterelnök a második hullám kapcsán a kórházi kezelések és az elhalálozások számának alakulására kell leginkább koncentrálni, ezekhez kell igazítani a védekezést. Csakhogy - mint lapunk is rámutatott - pont a miniszterelnök által említett esetszámoknál tapasztalni, hogy több hónapos rekordok dőlnek meg. A kérdés tehát az, mekkora esetszámoknál lenne szükség a tavsszihoz hasonló korlátozó intézkedések visszahozatalára.

Gulyás Gergely a Kormányinfón 2020. október elsején. MTI/Illyés Tibor Gulyás Gergely a Kormányinfón 2020. október elsején. MTI/Illyés Tibor

A miniszter erre azt mondta, hogy az elmúlt napokban javulást látnak e téren, ami egybeesik más országok tapasztalataival:

a felfutás után beáll a betegszám, és bíznak benne, hogy a meghozott intézkedésekkel szinten lehet tartani az esetszámokat.

Egészségügyi intézkedésekre tehát nem készül a kormány, de mi a helyzet a gazdaságiakkal? Több vállalkozói érdekképviselet mellett most már a Magyar Nemzeti Bank is azt javasolja 50 pontos javaslatcsomagjában, hogy a kormány indítsa újra a bértámogatást, adjon újabb adókedvezményeket. A jegybank szerint ezekre szükség van a gazdaság talpra állítása érdekében.

Gulyás Gergely válaszából az derült ki, hogy erre egyhamar nem fog sor kerülni. A miniszter rögzítette, hogy természetesen a jegybank minden javaslatát megvizsgálják, és van köztük olyan - mint a családok támogatása vagy a lakáspiac fellendítése - melyekkel teljes mértékben egyet tudnak érteni. Jelezte, hogy Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter egy nagy családtámogatási csomagon dolgozik.

Ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy

például a 3 gyerekes anyák szja-mentességére - ami szintén szerepel az MNB csomagjában - a költségvetés jelenlegi helyzetében nehéz lenne forrást találni.

Ami a vállalkozások működését segítő intézkedéseket illeti, csak annyit közölt, hogy heti rendszerességgel vizsgálják a helyzetet, de nem foglalt állást arról, hogy sürgősen szükség van-e ezekre az intézkedésekre, vagy sem.

Különösen érdekes pontja a jegybanki csomagnak a gázára csökkentése. Az MNB arra hívja fel a figyelmet, hogy erre a világpiaci árak lehetőséget adnak - jeleztük a miniszternek, aki először kifejtette, hogy ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya, majd kérdésünkre, hogy 2022-ig csökkentik-e a gázárakat, kitérő választ adott.

Kaptunk viszont egyértelmű válaszokat is. Így például kiderült, hogy

januártól nem csökken 10 százalék alá a személyi jövedelemadó (jelenleg 15 százalékos) mértéke.

Domokos László, az ÁSZ elnöke sürgette ezt egy minapi interjúban (teszi ezt minden évben), de Gulyás Gergely szerint ennek esélye 0, azaz nulla.

Azt is megtudtuk, hogy

a kormány immár hivatalosan is 5 százalék körüli recessziót vár idén.

Eddig kitartottak a 3 százalékos visszaesés mellett, de az elmúlt hetekben a Pénzügyminisztérium már rosszabb növekedési kilátásokról kommunikált. Most már a kormány is magáévá tette ezt a gondolatot.

Mit jelentene Magyarország szempontjából a demokrata jelölt, Joe Biden győzelme az amerikai elnökválasztáson? - folytattuk a kérdések sorát. A miniszter - aki egy korábbi, témába vágó kérdésre azt mondta, hogy Biden győzelme rosszat jelentene Magyarországnak - a lehetséges gazdasági hatásokról, változásokról azt mondta, hogy semmit nem jelentene a demokrata siker.

Az amerikai mellett az orosz politikai vezetéssel is szoros kapcsolatot ápol a magyar kormány. Ennek jegyében minden évben sor került az Orbán-Putyin csúcstalálkozóra, de idén erre még nem került sor. Megkérdeztük, az év végéig létrejöhet-e a találkozó (amit ezúttal Moszkvában tartanának).

Gulyás Gergely szerint

eddig a koronavírus-járvány miatt nem találkozott az orosz elnök és a magyar miniszterelnök, és nem is szerepel a napirenden ez a téma.

Márpedig egy ilyen szintű találkozó előkészítése hónapokar vehet igénybe, így kijelenthető, hogy idén nagy eséllyel elmarad az esemény.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél