Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy tűnik, hogy idén is sikerül megdönteni a tavalyi törvénygyári rekordot, mert az első 9 hónapban már több jogszabályt fogadtak el a magyar Országgyűlésben, mint tavaly.

A Complex Kiadó felmérése szerint vannak olyan minisztériumok, a magyar közigazgatásban, ahol már több miniszteri rendelet jelent meg, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor. Szeptember végéig, vagyis az év első háromnegyedében összesen 830 jogszabályt fogadtak el Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy idén még a tavalyi csúcsát is túlszárnyalhatja a hazai jogalkotás, hiszen 2011-ben 664 jogszabályt hozott az első háromnegyed év, igaz 2010-ben már 754 jogszabály született a szeptember végéig.

A kormányrendeletek száma idén eddig 42 százalékkal magasabb, mint tavaly volt: a múlt évben 197-szer, idén 280-szor alkotott jogot a kabinet. A növekedés és annak tempója arra utal, hogy ebben az évben 400 fölött lehet a kormányrendeletek száma, szemben a tavaly egész évben elfogadott 379-cel. Ez azt jelenti, hogy hetente átlagosan nyolc kormányrendelet születhet 2012-ben, de számolhatunk úgy is, hogy minden munkanapon két jogszabályt készít a kabinet.

Akár a kétszázat is megugorhatják idén az új törvények

Kevésbé intenzíven, de nőtt a törvények száma is. Tavaly  több mint kétszáz, egészen pontosan 213 törvényt fogadott el a parlament – először történt ilyesmi, és emlékezetes, hiszen voltak gondok a római kétszázas leírásával is a jogszabályokon –, úgy, hogy akkor szeptember végéig 127 törvény jelent meg. Idén kilenc hónap alatt 140-en vagyunk már túl, az időarányos bővülés alapján akár 230 törvényünk is születhet ebben az évben.

Néhány minisztériumban is ötösbe kapcsolt a törvény előkészítés. A tavalyinál eddig 40 százalékkal több belügyminiszteri, illetve közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendelet jelent meg idén, az EMMI (korábban NEFMI), az NFM és az agrártárca 10 százalékkal több jogszabályt adott ki. Közülük a Vidékfejlesztési Minisztérium már száznál több rendeletnél tart. A honvédelmi miniszter egyenesen megduplázta a rendeletei számát, a 2011-es tízzel szemben húszat adott ki. Érdekes, hogy egyetlen minisztérium, a nemzetgazdasági tárca mérsékelte jogalkotási lendületét: a tavalyi 37-tel szemben 30 rendeletet jegyzett Matolcsy György. A tavalyinál 8 százalékkal kevesebb rendeletet adott ki a PSZÁF is.

Az év első kilenc hónapjában alkotott jogszabályok hatoda törvény, ezzel a parlament a második legnagyobb jogalkotó. A legjelentősebb jogalkotó idén is a kabinet, a jogszabályok egyharmada kormányrendelet – 280 a 830-ból –, további majdnem egyharmadot a miniszteri rendeletek tesznek ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sokat vesztettünk a vágtató inflációval - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. május 14. 18:55
Az inflációt a szegények adójának hívják sokszor félig-meddig tréfásan, hiszen az elszabaduló árak az ő pénztárcájukat az átlagosnál jobban megcsapoljaák. A héten publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.
Makro / Külgazdaság Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában
MTI | 2021. május 14. 18:10
Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Melyek Putyin titkos félelmei Kínával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. május 14. 17:41
Moszkva és Peking a katonai technológiák, az űrkutatás és a mesterséges intelligencia (AI) területén egyre szorosabban működik együtt.  De a színfalak mögött megjelentek a Kreml jól körülírható aggodalmai.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.