1p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Úgy tűnik, hogy idén is sikerül megdönteni a tavalyi törvénygyári rekordot, mert az első 9 hónapban már több jogszabályt fogadtak el a magyar Országgyűlésben, mint tavaly.

A Complex Kiadó felmérése szerint vannak olyan minisztériumok, a magyar közigazgatásban, ahol már több miniszteri rendelet jelent meg, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor. Szeptember végéig, vagyis az év első háromnegyedében összesen 830 jogszabályt fogadtak el Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy idén még a tavalyi csúcsát is túlszárnyalhatja a hazai jogalkotás, hiszen 2011-ben 664 jogszabályt hozott az első háromnegyed év, igaz 2010-ben már 754 jogszabály született a szeptember végéig.

A kormányrendeletek száma idén eddig 42 százalékkal magasabb, mint tavaly volt: a múlt évben 197-szer, idén 280-szor alkotott jogot a kabinet. A növekedés és annak tempója arra utal, hogy ebben az évben 400 fölött lehet a kormányrendeletek száma, szemben a tavaly egész évben elfogadott 379-cel. Ez azt jelenti, hogy hetente átlagosan nyolc kormányrendelet születhet 2012-ben, de számolhatunk úgy is, hogy minden munkanapon két jogszabályt készít a kabinet.

Akár a kétszázat is megugorhatják idén az új törvények

Kevésbé intenzíven, de nőtt a törvények száma is. Tavaly  több mint kétszáz, egészen pontosan 213 törvényt fogadott el a parlament – először történt ilyesmi, és emlékezetes, hiszen voltak gondok a római kétszázas leírásával is a jogszabályokon –, úgy, hogy akkor szeptember végéig 127 törvény jelent meg. Idén kilenc hónap alatt 140-en vagyunk már túl, az időarányos bővülés alapján akár 230 törvényünk is születhet ebben az évben.

Néhány minisztériumban is ötösbe kapcsolt a törvény előkészítés. A tavalyinál eddig 40 százalékkal több belügyminiszteri, illetve közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendelet jelent meg idén, az EMMI (korábban NEFMI), az NFM és az agrártárca 10 százalékkal több jogszabályt adott ki. Közülük a Vidékfejlesztési Minisztérium már száznál több rendeletnél tart. A honvédelmi miniszter egyenesen megduplázta a rendeletei számát, a 2011-es tízzel szemben húszat adott ki. Érdekes, hogy egyetlen minisztérium, a nemzetgazdasági tárca mérsékelte jogalkotási lendületét: a tavalyi 37-tel szemben 30 rendeletet jegyzett Matolcsy György. A tavalyinál 8 százalékkal kevesebb rendeletet adott ki a PSZÁF is.

Az év első kilenc hónapjában alkotott jogszabályok hatoda törvény, ezzel a parlament a második legnagyobb jogalkotó. A legjelentősebb jogalkotó idén is a kabinet, a jogszabályok egyharmada kormányrendelet – 280 a 830-ból –, további majdnem egyharmadot a miniszteri rendeletek tesznek ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG