<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az NGM-ben számos poszton lehet államtitkár-csere, az EMMI-ben ugyanakkor csak egy helyettes államtitkár helye bizonytalan. Nagy kérdés, hogy a Simicska-bizalmas Németh Lászlóné helyén maradhat-e.

A kormány-átalakításról ír a Népszabadság. A lapnak nyilatkozók szerint Orbán Viktor "hadseregében" minden miniszter és államtitkár csak katona. Így a személyi változások nem a menesztett kormányzati szereplők autonómiájáról, szakmai szuverenitásáról szólnak. Ellenkezőleg, arról, hogy az illető hogyan tudott belesimulni a politikai kormányzás rendszerébe, és milyen hatásfokkal volt képes érvényt szerezni a miniszterelnöki akaratnak és végigvinni azt a portfólióján.

A miniszterelnök azt egyértelművé tette, nem érzi időszerűnek egyetlen miniszter leváltását sem. Államtitkári soron már zajlanak a változások. A Magyar Közlönyben is megjelent a köztársasági elnöki határozat Orbán Gábornak, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkárának a felmentéséről. Orbán Gábor augusztustól a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának lett a tagja.

Tállai András

Az NGM-nél minden bizonynyal lesz még változás. A Népszabadságnak kormányzati források megerősítették, hogy Tállai András, a tárca általános államtitkára esélyes a NAV elnöki posztjára, Vida Ildikó helyére, de a hírekkel szemben Orbán Viktor még nem kérte fel, "vannak más nevek is". Az sem dőlt még el, hogy az adóhatóság a Varga Mihály vezette NGM szervezeti egységéhez tartozik-e majd, vagy Lázár János szuperminisztériuma, a Miniszterelnökség felügyeli a jövőben.

Czomba Sándor

Népszabadságot az NGM egyik befolyásos tisztségviselője úgy tájékoztatta: mozog a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Czomba Sándor széke is. Télen voltak a kormányzatban, akik Czomba Sándor elmozdításáért lobbiztak, de végül az államtitkár ellenlábasait fokozták le.

Belső hatalmi harcokkal indokolták lapunknak, hogy Maruzsa Zoltán távozhat a Balog Zoltán által irányított humáncsúcstárcától. A felsőoktatási helyettes államtitkár ilyen forgatókönyv esetén az Oktatási Hivatal elnöke lehet. A Népszava írt arról februárban, hogy nagy a feszültség a felsőoktatásért felelős államtitkárságon, a szakemberek sorra állnak fel Maruzsa "tónusa" miatt. De akkor a lap azt jósolta, hogy Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár távozik, aki eleve két évre vállalta a megbízatást, ráadásul "szembe kellett néznie helyettesének, Maruzsa Zoltánnak a politikai ambícióival". Most viszont megerősödtek Palkovics László pozíciói helyettesével szemben.

Németh Lászlóné

A Simicska-bizalmas Németh Lászlóné államtitkár sorsa is bizonytalan, a volt fejlesztési miniszter a Miniszterelnökségen felügyeli a postát, az MFB-t, valamint az államosított takarékszövetkezeteket, egyes megfogalmazások szerint "sportállásban". Németh Lászlóné menesztését el lehet kerülni a "lex Vidával", ha az államtitkárságok strukturális átszervezésének okán nem lesz helye a rendszerben. Kérdés, hogy Lázár János akár ilyen indirekt módon is tovább akarja-e élezni a konfliktust Simicska Lajossal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csodafegyver bevetéséről beszélnek az oroszok - újabb területeket foglaltak vissza az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 06:48
Az orosz-ukrán háború 85. napjára rákanyarodva inkább az ukrán hadsereg ért el sikereket, miközben újabb orosz háborús bűnök kerülnek felszínre. Ez történt az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
hírlevél
Ingatlantájoló