BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 29. 09:13

A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.

A Központi Statisztikai Hivatal második becslése szerint előző év azonos időszakához képest 2 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben, előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,4 százalékkal csökkent a teljesítmény. 

A hivatal közlése szerint a termelési oldalon az ipar teljesítménye 1,7, ezen belül a feldolgozóiparé 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a villamos berendezés gyártása és a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 3 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság teljesítménye 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,4 százalékkal nőtt,

 • a legnagyobb bővülést az információ és kommunikáció (8,8 százalék) érte el.
 • A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke egyaránt 5 százalékkal emelkedett.
 • A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 4,4 százalékkal nőtt.
 • A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 2,8 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék első negyedévi, nyers adat szerinti 2,2 százalékos emelkedéséhez 

 • a szolgáltatások 1,2, 
 • az ipar 0,4, 
 • az építőipar 0,1 százalékponttal járult hozzá. 

A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása volt a legjelentősebb (0,5 százalékpont). Ezen nemzetgazdasági ágon belül a kereskedelem és gépjárműjavítás súlya 85,1 százalék volt a 2019. évi adatok alapján. A kereskedelem és gépjárműjavítás jelentős súlya és dinamikus növekedése ellensúlyozta az első negyedévben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatnak a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett visszaesését.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5 százalékkal emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 4,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül 

 • az átlagot meghaladó mértékben növekedett a tartós (pl. személygépjármű, bútor, nagyobb elektromos fogyasztási cikkek: 12 százalék) 
 • és a nem tartós (pl. élelmiszerek, szeszes italok, dohányáru, háztartási energia, vízellátás, gyógyszerek: 6,7 százalék) termékekre fordított hazai fogyasztási kiadások volumene, 
 • ugyanakkor a szolgáltatások (1,6 százalék) 
 • és a féltartós termékek (pl. ruházat, kisebb gépek, járműalkatrész: 0,2 százalék) esetében átlag alatti volt az emelkedés.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – az egy évvel korábbinál kisebb, 430 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az import volumene 1,3 százalékkal növekedett, az exporté 0,5 százalékkal csökkent. Az áruforgalomban a kivitel 0,7 , a behozatal 2,5 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 5,5, importja 4,8 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbihoz képest.

A bruttó hazai termék első negyedévi bővüléséhez 

 • a végső fogyasztás 2,8, 
 • a bruttó felhalmozás 0,9 százalékponttal járult hozzá. 
 • A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 1,6 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,1 , a közösségi fogyasztásé 2,4 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 3,7 százalékkal emelkedett.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 4 százalékkal nagyobb lett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 2017 első negyedéve óta tartó jelentős növekedése megtört, az első egyedévben 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene nőtt, a gép- és berendezésberuházásoké csökkent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
hírlevél