<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Eltűnt tíz hordónyi, mintegy 2,5 tonna természetes urán egy telephelyről Líbiában, ahol a polgárháború 2011-es kitörése óta kaotikus állapotok uralkodnak - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön, és kifejezte aggályát amiatt, hogy az atomfegyver gyártására alkalmas nyersanyag illetéktelen kezekbe kerül.

A bécsi székhelyű NAÜ közleménye szerint a hiányról Rafael Grossi főigazgató tájékoztatta a tagországokat szerdán. A NAÜ ellenőrei egy 2022-ről biztonsági okokból mostanra elhalasztott ellenőrzés keretében egy nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területen vizsgálódtak. A közleményben viszont nem árulnak el sok részletet, a pontos helyszínt sem.

Kedden "az ügynökség biztonsági ellenőrei megállapították, hogy tíz hordónyi, körülbelül 2,5 tonna természetes urán - uránérc-koncentrátum formájában - nincs a korábban bejelentett helyen" - közölte a NAÜ. "Az ügynökség további lépéseket tesz, hogy tisztázza az anyag elszállításának körülményeit" - írták.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aggódik. Fotó: Depositphotos
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aggódik. Fotó: Depositphotos

Az, hogy egy nyilvántartott anyagmennyiség hollétéről a NAÜ-nek nincs tudomása, sugárzási, valamint nukleáris biztonsági kockázatot jelenthet - áll a dokumentumban, s hozzáteszik, hogy az ellenőrzőcsoport helyszínre jutásához "komplex logisztikára" volt szükség. A természetes uránt nem lehet azonnal felhasználni energiatermelésre, vagy atomfegyvergyártáshoz, mert a dúsítási folyamathoz általában gázzá kell alakítani a fémet, majd a szükséges koncentrációig tovább dúsítani centrifugában.

A természetes urán minden tonnája azonban, ha valaki a megfelelő technológiai eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik hozzá, 5,6 kilogramm fegyverminőségű anyaggá alakítható. Ezért fontos megtalálni a hiányzó ércmennyiséget - hangoztatják szakértők.

Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető 2003-ban, az Egyesült Államok Irak elleni második háborúja kezdete után jelentette be, hogy országa atomprogramot indít el. Becslések szerint Líbia mintegy 1000 tonna uránium-oxid pogácsával rendelkezett. Az ellenőrök 2009-ben az utolsó dúsított uránmennyiséget is eltávolították az országból, de a szóban forgó természetes uránból viszonylag nagy mennyiség maradt Líbiában. (MTI)

Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG