BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. február 4. 08:48

A Donald Trump ellen zajló alkotmányos felelősségre vonási eljárás végső napjához érkeztünk. Az amerikai elnököt végül valószínűleg felmentik.

Rudy Giuliani és Donald Trump. Illusztráció. (Forrás: EPA/PETER FOLEY)

A vád és a védelem érvelésével hétfőn megkezdődött a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának utolsó napja.

A négyórásra tervezett záró tárgyaláson a vádat képviselő demokrata párti impeachment-menedzserek és az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagjai az utolsó érveiket vonultathatják fel, mielőtt a szenátus szerdán szavaz az Egyesült Államok elnökének elítéléséről vagy felmentéséről. Elemzők egybehangzó értékelése szerint a republikánus többségű szenátus elutasítja majd a Trump ellen felhozott vádakat.

A nyitóbeszédet Jason Crow, az impeachment-menedzserek egyike tartotta. A coloradói politikus a képviselőház nevében arra emlékeztette a szenátorokat, "kötelességük azt követeli meg tőlük, hogy ítéljék el Trump elnököt". Társa, Val Demings pedig azt hangoztatta, hogy Donald Trump "továbbra sem mentegeti vagy korlátozza magát, nem kér bocsánatot, és továbbra is blöfföl, hogy elcsalja a választásunkat".

Hakeem Jeffries, New York állam egyik demokrata párti képviselője figyelmeztette a szenátorokat, hogy "halálos csapást mérnek az alkotmány impeachmentre vonatkozó cikkelyére", amennyiben elnézik Trumpnak a kongresszus munkájának akadályozását. Úgy vélte, hogy az elnöknek el kell számolnia a cselekedeteivel.

Adam Schiff, az impeachment-menedzserek csoportjának vezetője beszédében azt állította: "Donald Trump elárulta az alkotmány tiszteletben tartására és védelmére tett esküjét". Úgy vélte, hogy a törvényhozók még mindig felhasználhatják hatalmukat "a demokrácia megvédésére".

A védelem nevében elsőként Pat Cipollone, a Fehér Ház jogi tanácsadója, a védelem jogászcsapatának egyik vezetője emelkedett szólásra. Hangsúlyozta, az eljárás nem más, mint "erőfeszítés egy korábbi választási eredmény megfordítására, illetve beavatkozási kísérlet" az idei választási folyamatba.

Kenneth Starr, a védelem másik jogásza történelmi példákkal tűzdelt beszédében arra bátorította a szenátorokat, hogy döntésüknél a szabadság ügyét, az igazságosságot és a tisztességességet tartsák szem előtt. "A mi nemzetünk a szabadságról szól" - mondta, felidézve Martin Luther King meggyilkolt polgárjogi harcos szavait is. Majd hozzáfűzte: "a szabadságról és az igazságról".

Adam Schiff képviselő az ebédszünet után ismét beszédet mondott, s az impeachment-menedzserek ezzel zárták érvelésüket a vád mellett. A kaliforniai képviselő azt hangoztatta, hogy "az elnökben egyetlen percig sem lehet megbízni", mert - mint fogalmazott - "nem fog megváltozni". Majd úgy vélekedett, hogy "a történelem nem lesz kegyes Donald Trumphoz".

Schiff beszéde után John Roberts, a tárgyaláson elnöklő főbíró - aki egyébként az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke - lezárta a tárgyalási napot.

A tárgyalás után Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője újságíróknak azt nyilatkozta: szerinte sok republikánus szenátor egyetért azzal, amit az impeachment-menedzserek a tárgyalási napokon előterjesztettek, csak ezt nem fogják nyilvánosan is elmondani. "A szíve mélyén sok republikánus egyetért sok mindennel, amit Adam Schiff mondott, de ez az elnök bosszúálló ember" - fogalmazott. Leszögezte azt is, hogy a védelmet ellátó jogászcsapat "nem tud rámutatni a vád egyetlen téves pontjára, nem tudják cáfolni, hogy az elnök olyasmit tett, ami impeachmentet von maga után".

Makro / Külgazdaság Áder János azonnal aláírta a koronavírus törvényt
MTI | 2020. március 30. 17:52
Az államfő néhány órával a törvény elfogadását követően már szentesítette is azt.
Makro / Külgazdaság Védekezés közbeszerzés nélkül, uniós pénzből, de rengeteg túlórával
Vég Márton | 2020. március 30. 16:20
Nincs idő közbeszerzésekre a koronavírus-járvány elleni járvány idején, így nem tudni: ki, mit, kitől és mennyiért vásárolt. A védekezés végén a rengeteg túlórát is ki kellene fizetni.
Makro / Külgazdaság Elfogadta a Parlament a rendeleti kormányzásról szóló törvényt
MTI | 2020. március 30. 15:35
Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Dubajban – gigantikus fejreállás
Káncz Csaba | 2020. március 30. 15:13
Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvan az olimpia jövő évi időpontja
MTI | 2020. március 30. 14:36
2021. július 23-án kezdődik az olimpia, amelyet a koronavírus járvány miatt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság A nap képe: házfalakra vetítik a hős nővérek fotóit
Wéber Balázs | 2020. március 30. 14:20
Spanyolországban két hete tart az egész államra kiterjedő karantén.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 13:12
Ismétlés a tudás anyja, rendkívüli időkben is.
Makro / Külgazdaság 108 kórházparancsnok kezdte meg ma a munkát
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 12:56
Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 
Makro / Külgazdaság Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell
MTI | 2020. március 30. 12:05
A jövő évinek pedig "lecsupaszítottnak" kell lennie a miniszterelnök szerint.
Makro / Külgazdaság Vírus: vasszigor Moszkvában, kőkemény hetek várnak Amerikára
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 09:36
Az európai gócpontban, Lombardiában már lassul a járvány terjedése. Kötelező házi karantént rendeltek el Moszkvában. Az Egyesült Államokban két hét múlva tetőzhet a betegség. A legtöbb fertőzött az USA-ban, a legtöbb halálos áldozat Olaszországban van. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
hírlevél