3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Magyarországon volt a legmagasabb a decemberi gazdasági hangulatmutató (ESI) az Európai Unióban (EU) az Európai Bizottság (EB) legfrissebb adatai szerint: a magyar mutató 115,3 pont volt a novemberi 110,9 pont után.

Az ESI öt alindexből áll össze, amelyek az ipari szektor, a szolgáltatószektor, az építőipar, a kiskereskedelem és a lakossági fogyasztók hangulatát mérik fel. Tavaly decemberben Magyarországon az összes alindex javult, kivéve a fogyasztók körében mért bizalmat, amely minimálisan csökkent.

Jó a hangulat

Decemberben az ipari szektorban 5,6 pont (3,3 pontos növekedés), a szolgáltató szektorban 1,5 pont (2,1 pontos növekedés), az építőiparban mínusz 13,1 pont (1,9 pontos növekedés), a kiskereskedelmi szektorban 5,6 pont (9,1 pontos növekedés), a fogyasztók körében pedig mínusz 22,9 pont (0,5 pontos csökkenés) volt a hangulatmutató.

A hangulat az eurózónában az összes szektorban javult, és az 1,6 pontos emelkedés jelentősen meghaladta a piaci elemzők várakozásait. Tavaly decemberben már az egymást követő kilencedik hónapja javult folyamatosan a gazdasági hangulat. Az eurózóna legnagyobb gazdaságai közül Spanyolországban 4 pontot javult a hangulatmutató, Olaszországban 2,3 pontot, Hollandiában 1,5, Németországban és Franciaországban pedig 0,3-0,3 pontot.

11 éve nem volt ilyen

Az összesített magyar ESI utoljára 2002. októberében volt olyan magas, mint az elmúlt hónapban, akkor 117,5 ponton állt. Az EB adatai szerint decemberben közel két és fél éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulat a 17 országból álló eurózónában, ahol 1,6 pontos emelkedéssel 100 pontra nőtt az ESI. A gazdasági hangulat 2011 júliusa óta nem volt ilyen kedvező.

Ebből a vártnál nagyobb növekedés lehet

A magyar gazdaság kiugró ütemű növekedésére utalhat az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett új, több mint egy évtizedes csúcsot jelző gazdasági hangulatindexe, bár valószínűbb, hogy a korreláció ezúttal nem ennyire szoros - vélekedtek csütörtöki értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza közölte: a cég hosszabb időre visszatekintő modellszámításai alapján a Magyarországra kidolgozott új brüsszeli gazdasági hangulatjelző - amely 2002 októbere óta nem volt ilyen magas - a magyar gazdaság 5 százalékos éves összevetésű tavalyi negyedik negyedéves növekedésének felelne meg.

Ha ez igaznak bizonyul, akkor a Capital Economics által érvényben tartott, a magyar gazdaság 2 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsítő előrejelzés is túlságosan gyengének tűnne - hangsúlyozta az elemző.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG