4p

Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 52,2 – közölte péntek reggel a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Emlékeztetnek, a korábbi február havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (53,1) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (54,4). Az ernyőszervezet azt is közölte, a felmérésben vizsgált részindexek többnyire csökkentek. A részindexek többsége zsugorodási tartományban áll. Kiemelik, a foglalkoztatottság index 2,1 százalékponttal alacsonyabb ebben a hónapban, értéke enyhe zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban csökkent (49,1).

A friss BMI reménysugarat jelent. Fotó: Depositphotos
A friss BMI reménysugarat jelent. Fotó: Depositphotos

Az MLBKT közleményében azt írja, februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be. A januári enyhe zsugorodást követően az év második hónapjában enyhe fellendülést figyeltek meg, a BMI index 2,2 százalékponttal 50,0 feletti értéken áll.

Az indexek vegyesen változtak, ám csupán négy index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 6,8 százalékponttal emelkedett. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,2 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 2,1 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 5,5 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index értéke 3,4 százalékponttal csökkent januárhoz képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 1,1 százalékponttal esett vissza, az exporté 0,1 százalékponttal emelkedett. A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 4,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 1,3 pontot emelkedett. A késztermékkészletek indexe 2,4 százalékponttal csökkent e hónapban.

A 2024 februári BMI index magasabb a januári (50,1) értéknél. Az MLBKT megjegyzi, a február átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a februári értékeké 53,1). Rámutatnak, a most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a hatodik legalacsonyabb e havi érték.

Az egyik szemünk sír, a másik nevet

A Beszerzési Menedzser Index komponensei közül a termelési mennyiség indexe nőtt a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a tizenkettedik legmagasabb e havi érték. Az új rendelések indexe szintén nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi februárban. 1995 óta ez a tizenötödik legmagasabb e havi érték. A szállítási átfutási idő indexe ugyancsak nőtt januárhoz képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont alatt áll és ezzel zsugorodást mutat. Az e havi indexérték a hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta. A foglalkoztatottsági index is csökkent, ebben a hónapban zsugorodást mutat. Az indexérték a kilencedik legalacsonyabb e havi érték.

Az MLBKT a felmérés további eredményeiből is szemléz. A közlemény szerint a beszerzési mennyiség indexe nőtt januárhoz képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a nyolcadik legmagasabb e havi adat. A beszerzési árak esetében a februári index csökkent, az indexérték az árak csökkenését jelzi összességében. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a legalacsonyabb e havi érték. A késztermékkészletek indexe februárban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke zsugorodásra utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértek, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben is tízet, 2023-ban ismét hatot.

A külpiaci mutatók közül az exportindex 50,0 pont felett áll. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében enyhe visszaesés figyelhető meg. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyeltek meg, amely 2023-ban is folytatódott.

Kiemelik, februárban acél, alapanyagok, csomagolóládák, elektronikai termékek, faáru, papír, sárgaréz és ónozott lemezek kapcsán jeleztek válaszadóik jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről arany, bronz, cement, kaolin, kötőelemek, műanyag és több színesfém kapcsán számoltak be válaszadóik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG