<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
2015. júniusban a kivitel volumene 14, a behozatalé 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét.

Az aktívum 353 millió euróval nőtt 2014. júniushoz viszonyítva. A kivitel értéke 8,1 milliárd euró (2507 milliárd forint), a behozatalé 7,3 milliárd euró (2258 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export 14, az import 10 százalékkal nőtt.  A külkereskedelmi mérleg többlete 353 millió euróval nőtt, és 801 millió eurót tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal a Privátbankárral.

A kivitel értéke 45,1 milliárd euró (13 878 milliárd forint), a behozatalé 40,9 milliárd euró (12 583 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 981 millió euróval nőtt, és 4,2 milliárd eurót tett ki.

Viszik az autókat ki

2015 első félévét tekintve a gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 12, a behozatalban 11 százalékkal nőtt. A második negyedévben a növekedés mérsékeltebb volt a forgalom mindkét irányában.

Az árufőcsoport kiviteléből több mint 30 százalékos részesedéssel bíró közúti járművek exportja – a személygépkocsik iránti magas világpiaci kereslet miatt – csaknem negyedével nőtt, ezen belül a Németországba és az Egyesült Államokba kivitt személygépkocsik forgalma emelkedett számottevően a teljes időszakot nézve.

A közúti járművek kiviteléhez kapcsolódó behozatal (főként az autóalkatrészek és tartozékok forgalmának köszönhetően) 10 százalékot meghaladó mértékben növekedett.

Motor, alkatrészek

A mintegy hatodával bővülő villamosgép, készülék és műszer kivitelén belül a kapcsolótáblák és az egyéb elektromos berendezések forgalombővülése volt jelentős. Importban a meghatározó forgalmú árucsoportok közül a legkiemelkedőbb növekedést – folyó áras forintadatokat tekintve – az energiafejlesztő gép és berendezés termékcsoport mutatta, amely – elsősorban a motorok és motoralkatrészek megugró kereskedelme miatt – több mint tizedével bővült.

Ugyanakkor a legdinamikusabb (csaknem 60 százalékos) növekedés a csekélyebb részarányú egyéb szállítóeszközök behozatalát jellemezte, a közelmúltban megvalósult közlekedés-fejlesztési beruházások következtében.

Kevés telefon, tablet

A zsugorodó részarányú híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportja – főként a mobiltelefonok hanyatló kereskedelmével összefüggésben – egy számjegyű csökkenést mutatott, ugyanakkor behozatalában – más termékcsoportok vonatkozásában kismértékű bővülést regisztráltunk az időszak egészében.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,9, az importé 7,3 százalékkal emelkedett. A gépekhez hasonlóan ezen árufőcsoportban is a második negyedévben regisztráltunk némiképp visszafogottabb növekedést.

A járműipar keresletének élénkülése főként a gumigyártmány, a készbőr, bőrgyártmány és a számos járműipari alkatrészt is magában foglaló bútor és bútorelem mindkét irányú kereskedelmének átlag feletti volumennövekedésében jelentkezett.

A jelentős súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék forgalma mintegy negyedével nőtt mindkét irányban, ugyanakkor más vegyipari termékcsoportok, többek között a műanyag-alapanyag behozatala és a műanyag termék kivitele nagymértékben bővült. Ezzel szemben a vas és acél behozatala mintegy hatodával csökkent, melyet elsősorban az ukrán feladású import visszaesése okozott.

Kevesebb behozott olaj

Az energiahordozók importvolumene 8,1 százalékkal volt kevesebb. A csökkenés üteme a második negyedévre mérséklődött. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene – a forintárak mintegy 30 százalékos csökkenése mellett – több mint 5 százalékkal bővült az időszak egészében, a beszerzések főként a második negyedévre koncentrálódtak. Az importforgalom több mint negyedét adó természetes és mesterséges gáz behozatala mintegy harmadával esett vissza. A villamos energia importja csaknem tizedével bővült, szintén a második negyedéves élénkülésnek köszönhetően.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,1, az importé 5,8 százalékkal nőtt. A kivitelben a második negyedéves dinamika volt az erőteljesebb, míg a behozatalban a növekedés kiegyenlítetten alakult a negyedévek során. A gabona és gabonakészítmény exportja több mint ötödével nőtt a vizsgált időszakban, az első negyedéves mérsékelt növekedést a második negyedévben kiugró – több mint 50 százalékos – bővülés követte, elsősorban a terménykukorica megnövekedett forgalma miatt.

Nem kukoricáznak, csak viszik

A jóval kisebb értékű gabonaimport negyedéves alakulását az exporthoz hasonló negyedéves tendencia és bővülés jellemezte, ebben az irányban ugyanakkor a kukoricavetőmag kereskedelme volt meghatározó. A gabona mellett a kivitelben a tejtermék és tojás, behozatalban az élő állat (főként a sertés és a baromfi), a zöldségféle és gyümölcs (főképp a banán és a citrusfélék), valamint a csekély részarányú dohány és dohányáru mutatott átlag feletti növekedést.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,6, a behozatalban 1,1 százalékkal csökkent. A forint az euróhoz képest 0,2, a dollárhoz viszonyítva 23 százalékkal gyengült.  A cserearány 0,5 százalékkal javult.

Unión belül

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,2, az onnan érkező behozatalé 9,5 százalékkal emelkedett. A többlet 112 millió euróval nőtt, és 4,3 milliárd eurót tett ki. Az export 79, az import 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,4, a behozatalé 1,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 869 millió euróval kevesebb, 95 millió euró volt.

A végleges adatok szerint 2014-ben a kivitel értéke 26 064 milliárd forintot (84,5 milliárd eurót), a behozatalé 24 127 milliárd forintot (78,2 milliárd eurót) tett ki; a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1938 milliárd forint (6,3 milliárd euró) volt.

Az export szintje 56 milliárd forinttal (184 millió euróval), az importé 17 milliárd forinttal (56 millió euróval) alacsonyabb, az aktívum pedig ennek megfelelően 39 milliárd forinttal (128 millió euróval) kisebb a 2015. március 5-én közzétett előzetes becsléshez képest.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG