3p
A BMI szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51 pont lett, ez bővülést jelez ugyan, de augusztusban ennél jobb adat szokott jönni a hosszú távú augusztusi átlag 52,3 pont, és előző hónaphoz képest nagyot esett a BMI, a vizsgált részindexek döntő része csökkent. Jó hír azonban, hogy a foglalkoztatottságindex értéke ismét növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51 pont. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada júliushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenhárom hónapja tart már a bővülés.

 


Ráadásul az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb az előző évhez képest. Az augusztusi index 5,6 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél (56,6). Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években, az elmúlt három évben az augusztusi átlag azonban 51,3 pont volt.

A termelési mennyiség indexe csökkent júliushoz képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizedik hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben hatszor volt kisebb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe erősebben visszaesett, és a mostani így a hatodik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az augusztusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után. Az index értéke hatvan hónapból ötvenhétszer volt 50 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek, egy hónapos növekedés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag alatti, és a hetedik legkisebb augusztusi.

A foglalkoztatottsági index 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértek, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.

Kevés a fűrészpor

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedési üteme erősödött.

Ebben a hónapban alumínium és kiszakított császárszalonna kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiányt barna mustármag, cellulóz, fűrészpor, kazánlemez és speciális lemezek esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink fólia, fűrészpor és réz esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG