BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 13. 12:32

Az egyszülős családban élő gyermekek nehéz helyzete miatt tüntetnek a Parlamentnél, a demonstráció résztvevői az elmaradó tartásdíjak ügyében petíciót írtak az Országgyűlés elnökéhez.

Az egyszülős családban élő gyermekek, a különélés miatt nehéz helyzetbe került emberek sorsára hívta fel a figyelmet szombaton a Figyelj Ránk! Egyesület a Parlament előtt; a demonstráció résztvevői az elmaradó tartásdíjak ügyében petíciót írtak az Országgyűlés elnökéhez.

Az egy éve alakult egyesület elnöke, a háromgyermekes Rugyainé Major Éva elmondta, nagyon széles azoknak a köre, akik amiatt kerültek nehéz helyzetbe, mert a nekik megítélt tartásdíjat nem kapják meg, azt nem tudják behajtani illetve behajtatni. Ő maga augusztus 6. óta tart ülősztrájkot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium előtt, mert tíz éve nem kap tartásdíjat. Az összeget azért nem lehet behajtani, mert volt férje munkanélküli és vagyona sincs.

A bíróság által számára megítélt tartásdíj együttes összege eléri az 1,8 millió forintot, ami a kamatokkal együtt mintegy 6 millió forintnak felel meg - mondta az egyesület elnöke az MTI-nek. A jelenlegi jogi szabályozás nem tér ki azokra a gyermekeiket egyedül nevelő szülőkre, akik nem tudnak hozzájutni a jogos tartásdíjukhoz - hívta fel a figyelmet Rugyainé Major Éva.

Az egyesület tagjai Szili Katalin házelnöktől várnak segítséget. Petíciójukban azt kérik az Országgyűlés elnökétől, hogy szorgalmazza a megfelelő jogi szabályok kidolgozását. Rugyainé Major Éva szerint megoldás lehetne egy vis maior alap létrehozása, amelyből az elmaradt tartásdíjakat fedeznék, s az összeget később az állam hajtaná be. Azt is szorgalmazzák, hogy hozzanak létre egy gyermektartási ügynökséget, amely ezekkel a problémákkal foglalkozna. A petíciót Rostási-Szabó Zsuzsanna, az Országgyűlés Civil Irodájának vezetője vette át.

A demonstráción néhány tucatnyian vettek részt. Az egyesület elnöke szerint azért nem jöttek többen, mivel a nehéz helyzetbe került szülők nem merik vállalni a nyilvánosságot. Attól tartanak, hogy az ilyen szerepvállalás  is gyermekük, gyermekeik kárára lehet a későbbiekben.

Hétvégén beizzíthatja a fűtőtesteket!
Jogszabály módosítás után már csak 100 000-en kapnak segélyt? 
A kézségfejlesztésben is el lehet butulni?
Kánaán? Fél évvel ezelőtti árak a boltokban! 
Türelem pénztári befizetést terem? 

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél