2p

A tudósok szerint a szeizmikus aktivitás emelkedése azt jelzi, hogy készülőben lehet egy vulkánkitörés. 

A szeizmikus raj sújtotta terület Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten található, ahol az elmúlt három napban több mint 5500 kisebb földrengést tapasztaltak, ami felveti a vulkánkitörés lehetőségét.

Izland, amely az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezek között helyezkedik el, a bolygón a legnagyobb szeizmikus és vulkáni gócpont a bolygón, mivel a két lemez ellentétes irányba mozog.

Míg az országban mindennaposak a rengések, a legutóbbi raj a szokásosnál is kiterjedtebb volt - közölte pénteken az izlandi meteorológiai hivatal (IMO) - írja a The Guardian.

Egy korábbi vulkánkitörés a Reykjanes-félszigeten. Fotó: Depositphotos
Egy korábbi vulkánkitörés a Reykjanes-félszigeten. Fotó: Depositphotos

"Ezek a földrengések figyelmeztető jelek, melyek egy hosszabb távú történet része, amelyből tudjuk, hogy a következő vulkánkitörés úgynevezett felépülési fázisába léptünk" – mondta az IMO szolgáltatási és kutatási részlegének vezetője, Matthew Roberts.

A rengések három mérföld (5 kilométer) mélységben keletkeztek, és a magma hosszú távú felhalmozódása okozza, amely korábban is nyomást gyakorolt, és most lassan a Föld felszíne felé sodródik – tette hozzá.

Az év eleji intenzív földrengés után vulkán tört ki a Reykjanes-félsziget lakatlan részén, ami 2021 óta a harmadik ilyen esemény a fővárostól, Reykjaviktól délnyugatra fekvő régióban. 

Az IMO szerint a mostani lehet a negyedik kitörés, de nehéz megjósolni annak pontos időpontját.

„Olyan tudósként, aki nagyon közelről követi ezeket a tevékenységeket, azt mondanám, hogy a következő 12 hónapon belül lesz ez a kitörés” – mondta Roberts.

Az IMO szerint a legerősebb földrengések 4,5-ös erősségűek voltak, és körülbelül 15 rengés 3,0-s vagy annál erősebb volt. A Michigani Technológiai Egyetem szerint a 2,5-ös magnitúdónál nagyobb földrengéseket az emberek gyakran érzik. A szeizmikus tevékenységekhez eső legközelebb eső város Grindavík, a félsziget mintegy 2000 lakosú halászvárosa.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG