4p

Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.

 • A fronton a friss katonai térképek szerint több ponton kisebb területeket foglalt el az orosz hadsereg, miközben máshol sok áldozattal járó hiábavaló támadásokat indít. Az oroszok április második hetében is négyszer több katonai járművet vesztettek, mint a védekező ukránok.
 • Egy orosz dróntámadás károkat okozott Dnyipropetrovszk megyében az elektromos rendszerben, április 16-ára virradó éjszaka – jelentette az Ukrenergo áramszolgáltató. Néhány fogyasztó áram nélkül maradt.

Az ukránoknál komolyabb veszteségeket kellett elkönyvelnie az oroszoknak
Az ukránoknál komolyabb veszteségeket kellett elkönyvelnie az oroszoknak
Fotó: EPA/SERGEY KOZLOV

 • Ukrajna házon belül fog gyártani ezer kilométer hatótávolságú Neptun cirkáló rakétákat, amelyek eddigi változataival hadihajókat támadott a Fekete-tengeren. A földi indítású eszközökkel ennek nyomán célkeresztbe vehetik a Kercsi hidat, ami az orosz utánpótlási vonalak legérzékenyebb pontja.
 • Hónapokon át tartó halogatás után Mike Johnson az amerikai képviselőház elnöke végre tárgyal az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dollár keretösszegű támogatásról a Fehér Házzal. A politikus pénteken találkozik Donald Trump volt elnökkel, hogy egyeztessen az ügyben. Trump izolacionalista politikát folytatna, ha nyerne az őszi elnökválasztáson. Azt állítja, hogy tárgyalásokon keresne megoldást a háborúra.
 • Megugrott az orosz állampolgárok menekültstátusz iránti kérelme Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban. A nyugati politikai elit még mindig nem tudja, hogy veszélyként vagy hasznos bevándorlóként tekintsen az oroszok kérelmezőkre.
 • A nyugati vállalatoknak szabni kellene egy határidőt, amin túl semmilyen kereskedelmi tevékenységet nem folytathatnak orosz partnerekkel a gazdasági szankciók hatásossága érdekében – mondta Timothy Ash közgazdász-történész, Kelet-Európa szakértő. Szerinte a korlátozásokat az Észak-Korea elleni intézkedésekhez hasonlóan hosszabb ideig fenn kell tartani, hogy az oroszok ne legyenek képesek újjászervezni, s ezzel egy új agresszióra képessé tenni a hadseregüket. Vlagyimir Putyin rendszere egyre inkább a náci Németországra hasonlít, ezért aki a nemzetközi kapcsolatok normái, szabályai szerint játszik az orosz államfő ellen, az veszíteni fog – véli a szakértő. A nem szabályszerű játék egyik lépése lehet, hogy a nyugati bankokban zárolt orosz forrást fel kell használni Ukrajna támogatására.
 • Az ukrán kormány az elmúlt időszakban önkénteseket toborzott a hadseregbe. Egyebek mellett azzal igyekezett meggyőzni a fiatalokat, hogy ha megsebesülnek, akkor megfelelő ellást kapnak. Ezeket az ígéreteket egy erős marketingcsapat támogatja a tudósításaival, amelyekkel igyekszenek bizonyítani, hogy betartják az ígéreteket – mondta Maxim Tucker, a Times munkatársa, aki nemrégiben Ukrajnában járt. A társadalom elöregedése miatt szűk a huszonéves korosztály, miközben ahogy a háború eltávolodott Kijevtől, úgy gyengült a fiatalok motivációja a katonáskodásra.
 • Részlegesen összeomlott a délnyugat-szibériai Tom folyó gátja Tomszk városában – jelentette be a város polgármestere Dmitij Mahinya. A jégolvadás idén nagy esőzésekkel párosul Oroszországnak ezen a részén, ami súlyos áradásokat okoz.
 • Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság összehangoltan szigorította az Oroszországból származó fém nyersanyagok importját. Ez érinti az alumínium, a réz és a nikkel bevitelét. Korlátozták az orosz forrású fémek kereskedését a két ország tőzsdéin is. Eközben Kínába hulladék címen importálnak orosz rezet, hogy elkerüljék a nyugati szankciókat.
 • Az orosz hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki az emigrációban élő Darja Szerenko feminista költő ellen – adta hírül a független Mediazona hírportál. Az nem derült ki, hogy mivel vádolják a 41 éves politikai aktivistát.
 • Az orosz „igazságügyi” minisztérium külföldi ügynöknek minősítette a BBC két fiatal oroszországi tudósítóját, Aszja Kazancevát és Ilja Barabanovot. A brit sajtóorgánum határozottan elítélte munkatársai megbélyegzését, ami ugyan bizonyos értelemben dicsőségnek számít, ám lehetetlenné teszi az újságírók munkáját.
 • Oroszország Novoszibirszki régiójában megtiltották, hogy a külföldi vendégmunkások taxit vezessenek, dohányárukat vagy italokat árusítsanak. A kormányzó rendelete értelmében a helyi vállalatoknak 60 napon belül el kell bocsátaniuk bevándorló alkalmazottaikat. A lépést a moszkvai terrortámadással indokolják.

Források: Guardian, Moscow Times, BBC, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG