<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított márciusi értéke 53,7. A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent februárhoz képest. Jó hír azonban, hogy a foglalkoztatottságindex értéke az idei első három havi érték már újbóli növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 53,7 - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada februárhoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban nyolc hónapja tart már a bővülés. A BMI 50 pont feletti értéke a szektor növekedését, 50 pont alatti pedig a zsugorodását jelzi.

 


A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már ötödik hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben hatszor volt kisebb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de a mostani így is a hetedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ezáltal magasabb lett, és jóval meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, de némileg elmarad az elmúlt három évvel összevetve.

A márciusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2011, 2012 és 2013 után. Az index értéke ötvenöt hónapból ötvenháromszor volt 50 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónapos csökkenés után immár harmadszor, és az ütem továbbra is erős. Az idei márciusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján magasan átlag feletti, és a második legnagyobb márciusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig három hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjában azonban ismét bővülést mértek, és az e havi márciusi érték 2011-2013 után a negyedik legmagasabb.

Az index egyéb komponensei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A beszerzett mennyiség harmadszor növekedett az idei év folyamán. 

A beszerzési árak esetében az árak enyhe csökkenése abbamaradt, és újból növekedésbe fordult válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenkilenc hónapban csak egy alkalommal csökkentek. Idén eddig mindhárom hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztrálta a MLBKT.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett februárhoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50 pont felett maradt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos