5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elmúlt időszak meglepően robusztus aktivitási mutatói alapján jelentősen javították közép-európai növekedési előrejelzésüket az egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői. A JP Morgan szakemberei az első negyedéves magyar GDP-előrejelzést 0,8 százalékponttal emelték, az éves prognózist pedig 2,1 százalékról 2,4 százalékra.

A JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai pénteken ismertetett, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar, a cseh, a lengyel és a román gazdaság együttes idei első negyedévi növekedésére adott, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre vetített becslésüket 1,5 százalékról 2,5 százalékra emelték. 

A cég a térségi átlagon belül a legnagyobb mértékben a magyar és a cseh előrejelzéseit javította. Az általa használt számítási modell alapján Magyarországon a JP Morgan az eddigi 2 százalék helyett 2,8 százalékos GDP-növekedést vár az idei első negyedre. Csehországban a cég eddig 0,2 százalékos visszaeséssel számolt 2014 első három hónapjában, most viszont már 2 százalékos bővülést valószínűsít. Az ugyanígy számított idei első negyedévi GDP-növekedés Lengyelországban 3 százalék helyett 3,5 százalék, Romániában zéró helyett 0,4 százalék lesz a ház új prognózisa szerint.

A magyar gazdaság idei egész évi növekedésére adott előrejelzését a JP Morgan 2,1 százalékról 2,4 százalékra javította. Csehországban a cég az eddig várt 2,3 százalék helyett 2,8 százalékos, Lengyelországban 2,8 százalék helyett 3 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2014 egészére. Romániában a ház londoni elemzői változatlanul 3,2 százalékos növekedéssel számolnak az idén.

Miért javítottak a várakozáson?

A prognózis javításához fűzött indoklásukban a JP Morgan közgazdászai kiemelték, hogy Közép-Európa gazdaságai erőteljes aktivitással kezdték 2014-et. A cég elemzőit különösen a kiskereskedelmi forgalom lepte meg, de a négy gazdaság építőiparának és feldolgozószektorának teljesítménye is meghaladta várakozásukat.

A ház szerint ezekben az országokban egyre több jele van a fogyasztói derűlátásnak, és ez alátámasztja a cég azon véleményét, hogy az erőteljes exportteljesítmény mellett most már fokozatosan élénkül a hazai kereslet is e gazdaságokban - áll a JP Morgan pénteki londoni elemzésében.

Más is így látja

Ugyanezt állapították meg pénteki térségi helyzetértékelésükben a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. A ház szerint a négy közép-európai EU-gazdaságban "láthatóan felgyorsult" a GDP-növekedés a legutóbbi két negyedévben, és ebben az exportrendelések bővülése mellett a hazai kereslet erősödésének hatása is látszik.

A cég szerint ez nem csupán az események szerencsés fordulata: többéves kilábalási folyamat kezdetéről van szó, amely a 2008-2013 között lezajlott pénzügyimérleg-kiigazítások és a történelmi mélypontokon járó kamatok előnyös hatásaira épül, valamint arra, hogy a magyar, a lengyel, a cseh és a román gazdaság még mindig vonzó a közvetlen külföldi befektetések számára.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői az idei évre 2,6, 2015-ben 3 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban. A ház Lengyelországban az idén 2,8, jövőre 3,8 százalékos, Csehországban 2,3, illetve 2,6, Romániában 2,8, illetve 3,3 százalékos növekedést valószínűsít 2014-ben és 2015-ben.

A Morgan Stanley is javított

Az utóbbi időszakban más nagy londoni házak is javították a közép-európai EU-gazdaságokra, köztük Magyarországra adott prognózisaikat, bár vannak olyan citybeli vélemények, hogy a magyar gazdaság növekedése a választások előtti serkentő intézkedések hatásának múltával jövőre valamelyest lassulhat.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja a minap közölte, hogy Magyarországon az idén 2,4 százalékos, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést vár az eddigi prognózisában szereplő 2,2, illetve 1,9 százalék helyett.

A ház az idei és jövő évi lengyel növekedésre adott előrejelzését 3,5, illetve 4,2 százalékra javította az eddig várt 3,2 és 3,6 százalékról. A Morgan Stanley elemzői Csehországban az idén 2,1 százalékos, 2015-ben 2,6 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a korábbi prognózisukban valószínűsített 1,7, illetve 2,5 százalék helyett.

A cég elemzői a felülvizsgálat okai között kiemelték, hogy a három gazdaság tavalyi negyedik negyedévi GDP-adataiban már látszik a növekedési modell elmozdulása a nettó exportról az egyre kiegyensúlyozottabb összetétel felé.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak legújabb átfogó negyedéves prognózisa szerint Magyarországon az idén 2,5 százalékos GDP-növekedés várható. A cég ugyanakkor azzal számol, hogy a választások előtti gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd. Emiatt a Capital Economics - a Morgan Stanley előrejelzéséhez hasonlóan - 2015-re 2 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG