4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Óriási pénzeket bukhatnak a tagállamok a görögök miatt - a népszavazás több sebből vérzik - Varga Mihály fontos emberekkel tárgyalt - Orbán a határzárról beszélt.

Görögország euróövezeti hitelezői 317 milliárd eurót veszíthetnek el az államcsődön - írja pénteki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung az UBS, az ifo gazdaságkutató intézet és az Eurostat adataira hivatkozva. Németország 87,6, Franciaország 67, Olaszország 58,5, Spanyolország 40, Hollandia 19, Belgium 11,8, Ausztria 9,3, Finnország 5,9, Portugália 4,4, Szlovákia 2,9, Írország 2,6, Szlovénia pedig 1,6 milliárd eurót veszíthet a görög államcsődön. Az említett összegek együttesen 310,6 milliárd eurót tesznek ki, ami a fel nem sorolt euróövezeti tagállamok veszteségével együtt 317 milliárd euróra rúg. --

Sok sebből vérzik a vasárnapi görög népszavazás. Ha csak a görögök belügyéről lenne szó, ezzel nem is lenne gond, hisz szuverén ország, arról és úgy szavaznak, ahogy akarnak, amíg ez más országot érdemben nem érint. Hangoztatja is a görög kormány, hogy népének joga van a szuverén döntéshez. Joga bizony, de miután itt a nép nem csak a saját sorsáról, hanem az eurózóna 330 millió lakosának, szélesebb értelemben pedig az egész Európai Unió félmilliárd lakosának sorsáról is dönt, viselnie kell a nemzetközi következményeket is.

--

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) tárgyalócsoportjával egyeztetett ma Varga Mihály. A tárgyaláson szó volt a bankkal februárban kötött egyetértési megállapodás végrehajtásáról, mely elősegíti Magyarország pénzügyi rendszerének további erősödését és a bankpiac konszolidációját. A megállapodásban a kormány szabályozási oldalon elkötelezte magát a bankadó 2016-tól kezdődő, fokozatos és jelentős csökkentése mellett, és vállalta, hogy a továbbiakban az EU kötelezettségeken felül a bankszektort sújtó, azt terhelő specifikus új szabályozást nem vezet be; más, új szabályozás esetén is előzetesen konzultál a banki közösséggel. Kérdés azonban, hogy a többi teher (Quaestor-kártalanítás, OBA-feltöltés) mennyire felel meg a februári, a bankkal kötött megállapodásnak.

--

Rossz politikával a jelenlegi népvándorlás a többszörösére gerjeszthető, ezért határozott határvédő politikát képvisel Orbán Viktor miniszterelnök - erről  a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt. A határzárral kapcsolatban a kormányfő azt mondta: ezzel "miközben megvédjük Magyarországot, megvédjük az Európai Uniót is".

--

Alaposan felforgathatja az olajipart, ha sikerül jogilag is felelőssé tenni az USA egyes területein elharapózó földrengésekért. Pedig ez igen valószínű, volt, ahol pár év alatt sokszorosára nőtt a rengések száma. A felelősséget már egy bíróság is elismerte, így perek sorozata indulhat. A hatóságok is korlátozásokat vezetnek be.

--

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január és május között a forgalom volumene 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.--

Áprilisban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 8,4, a behozatalé 9,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az aktívum 16 millió euróval csökkent 2014. áprilishoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal a Privátbankárral. --

Egy eladó hónapokon keresztül lopta a vásárlók adatait és jogosulatlanul terhelte bankszámláikat. A gyanúsított az ehhez szükséges adatokat egy belvárosi, Báthory utcai üzlet eladójaként a bankkártyás fizetések alkalmával szerezte meg a sértettektől. A kártyaadatokat G. Benjámin észrevétlenül olvasta le egy általa készített eszköz segítségével. A gyanúsított beismerte a bűncselekményt.

--

Holnap indul a hőségriadó.
Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 fokot. Vasárnap 27 fok körüli értékek várhatók, a jövő hét első három napján néhol akár 30 fokos középhőmérsékletre is lehet számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely mérsékli a hőséget. úlius 3-tól általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter. A nagy meleg miatt nem lesz a hétvégén kamionstop sem. A boltosok örülhetnek a kánikulának: a következő hőségnapokon ugyanis többszörösére is ugorhat a hűsítő termékek, az ásványvizek, sörök, jégkrémek forgalma a kiskereskedelemben. A több napig tartó gatyarohasztó okára is fény derült, az omega-blokk nevű jelenség okozza majd a kánikulát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG