Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A mai tájékoztatón szó esett a pedagógusok tesztelésének első tapasztalatairól, a vírusfertőzésre hajlamosító tényezőkről, és két budapesti üzlet bezárásáról is.

Folyamatban van a köznevelési intézmények célzott tesztelése a héten, ami példátlanul bonyolult logisztikai feladat – kezdte a tájékoztatót György István területi igazgatásért felelős államtitkár.

Mint mondta, komoly logisztikai terv szerint keresi fel az iskolákat, óvodákat és bölcsődéket a több mint 1000 tesztelő team. Nem csak a logisztika, de az adatok feldolgozása is összetett feladat, ami időbe telik, ezért jövő hét elejére lesznek meg az első hét tapasztalatairól szóló statisztikák.

Logisztikailag is nagy kihívás a pedagógusok tesztelése. Fotó: mtiLogisztikailag is nagy kihívás a pedagógusok tesztelése. Fotó: mti

A tesztelésnek kettős célja van: az emberi életek védelme és a vírus terjedésének fékezése. A tesztelés hozzájárul a célzott réteg átfertőzöttségi képéhez, és ahhoz, hogy a szülők tovább tudjanak dolgozni. A tesztelés ingyenes és önkéntes, de ezúton is kérik a pedagógusokat, hogy saját maguk védelmében végeztessék el. Rendkívül pozitívak a kezdeti tapasztalatok, a pedagógusokat megnyugtatja, míg a tesztelésben résztvevő egyetemisták rendkívül fegyelmezettek és lelkesek, mondta György István.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem igazak azok a hírek, miszerint a hallgatók nem kapnak védőfelszerelést, szállást és étkeztetést. Az a mintegy 2000, orvostudományi egyetemre járó hallgató, akik részt vesznek ebben, ezeket mind megkapják.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal folytatta a tájékoztatót, hogy az elmúlt napon 6360 fővel nőtt a betegek száma, és 114 ember halt meg koronavírusban. 7537 beteget ápolnak a vírus miatt kórházban, 640 fő pedig lélegeztetőgépen van.

„A mai adatok kiugrónak tűnhetnek, s lehetnek is ilyenek még, ami az adatszolgáltatók eltérő tevékenysége miatt fordul elő, s az antigén alapú gyorstesztek növekvő aránya miatt is van” mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint állandó fertőzöttségi szint látható Magyarországon, és a többi adat is tartósan magas.

Hozzátette: EMMI-jogszabályokkal próbálják könnyíteni a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök elérhetőségeit. A tavaszi hullámhoz hasonlóan, a gyógyászati segédeszköz-kölcsönzés határideje kitolódik, az E-recept érvényessége pedig nem vész el. A veszélyhelyzet után még 30 nappal érvényesek maradnak. A szakorvosi javaslatok és beutalók pedig a veszélyhelyzetet követő 90 napig maradnak érvényesek.

A vírus elkapására több hajlamosító tényező is van, ilyen például a dohányzás (a passzív is az), vagy a kóros mértékű elhízás, amely társbetegségekkel (magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.) jár.

Müller Cecília szerint nagyon fontos a rendszeres szellőztetés is a beltéri levegő cseréje miatt, legjobb lenne a rövid, gyors kereszthuzat.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról beszélt, hogy ma döntött a kormány a szigorító intézkedések további életben maradásáról.

Beszélt arról is, hogy 130 határátkelőhely van Magyarországon, amelyeknél január 31-ig meghosszabbították a határzárat.

Kiss Róbert kitért arra is, hogy az elmúlt 24 órában 616 személy nem tett eleget a maszkviselési kötelezettségnek, ez 56 százalékos emelkedés. 518 személy helyszíni bírságot kapott. A maszkviselés elmulasztása miatt tegnap egy budapesti fodrászatot és egy bisztrót zártak be. A maszkviselés kötelezettsége alól mától mentesülnek a fogyatékosok.

Az elmúlt 24 órában 259 személy szegte meg a kijárási tilalmat. 16 852 karantén-ellenőrzés történt tegnap, egyúttal 8515 embernél rendeltek el házi karantént.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A minimálbér elértéktelendik, a vakcinaútlevél kötelező lesz?
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 18:42
Nem elégedettek a szakszervezetek a minimálbér emelésével, szerintük az alacsony jövedelműek számára a tervezett 4 százalék nem elegendő. Többek között erről beszélt kollégánk a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Közeleg március 1.: a MOK megfogalmazta aggályait
Kormos Olga | 2021. január 25. 18:31
Alig egy hónap van hátra március 1-ig, e napon az eddig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnnek, helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új, egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe. A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait.
Makro / Külgazdaság Növekedett a szakadék a szegények és gazdagok között a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 18:21
Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre, mint az ezer leggazdagabb ember.
Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
Makro / Külgazdaság Erdogan új kettős játszmája – mosoly a Nyugat felé, fokozódó elnyomás befelé
Káncz Csaba | 2021. január 25. 14:18
Trump távozása és a török gazdaság mélyrepülése kényszerítette Erdogan elnököt arra, hogy mosolyoffenzívát indítson a Nyugat felé. Ezen díszletek mögött viszont érezhetően nő az erőszak és az elnyomás az országban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orvostechnikai szektor: pozitívum a kórházak adósságrendezése
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 13:46
A magyarországi orvostechnikai szektor üdvözli, hogy a kormány 2020 decemberében biztosította a lejárt kórházi tartozásállomány rendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat.
Makro / Külgazdaság Üzent az operatív törzs a vendéglátósoknak - a kínai vakcináról is beszélt Müller Cecília
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 12:25
Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátóhelyektől: ha lesz elég vakcina, rögtön szólnak a kormánynak, hogy lazítsanak. A második körös oltás hevesebb reakciókat válthat ki, folyik a tárgyalás a kínai vakcina beszerzéséről is - a hétfői tájékoztató legfontosabb információit szedjük csokorba.
Makro / Külgazdaság Itt egy lehetséges magyar oltási ütemterv
Kormos Olga | 2021. január 25. 12:03
A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.
Friss
hírlevél