3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

2013 hatodik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 2,9%-kal csökkent, a behozatalé 1,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az év első hat hónapjában a külkereskedelem exportvolumene közel 2, az importé több mint 3%-kal bővült.

2013. júniusban a kivitel értéke 6,7 milliárd eurót (1978 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1805 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év hatodik hónapjában 581 millió euró (172 milliárd forint) volt.

2013 első hat hónapjában a kivitel volumene 1,9, a behozatalé 3,2%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Az első negyedéves forgalom közel változatlan volt, a másodikban egyszámjegyű növekedést regisztrált a KSH.

A kivitel értéke 11 948 milliárd forint (40,4 milliárd euró), a behozatalé 10 901 milliárd forint (36,9 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1046 milliárd forintot (3,5 milliárd eurót) tett ki, 19 milliárd forinttal (123 millió euróval) kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

2013 első félévében a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva az importban 1,9, az exportban pedig 0,9%-kal csökkent. A cserearány 1,0%-kal javult. Az euró forinthoz viszonyított árfolyama  0,2%-kal emelkedett, míg a dolláré 1,0%-kal csökkent.

A kivitel és behozatal mintegy felét adó gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene – jellemzően a második negyedéves élénkülésnek köszönhetően – 2,5, illetve 2,6%-kal bővült 2012 első félévéhez képest. Az árufőcsoporton belül a közúti jármű mindkét irányú forgalma jelentősen bővült, a behozatalban a gépjárműalkatrész, a kivitelben a személygépkocsi és más gépjármű kereskedelme játszott számottevő szerepet.

Dinamikusabban növekedett a feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene, 6,1, illetve 5,5%-kal; a negyedéves adatok ennél az árufőcsoportnál is növekvő tendenciát mutatnak. Ez a gyorsuló ütemű bővülés jellemezte a műanyag-alapanyag, valamint – a gépjárműipari megrendelésekkel kapcsolatban – a gumigyártmány kereskedelmét is. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele átlag körüli, a szerves vegyi terméké azt meghaladó mértékben nőtt, ugyanakkor mindkét termékkör behozatala elmaradt a bázisszinttől.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3,7%-kal haladta meg az előző év első hat hónapjának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene csaknem tizedével emelkedett a forintárak hasonló mértékű csökkenése mellett. A természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene a júniusi nagyobb be¬szerzés ellenére bázisszint alatt maradt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,2, az importé 3,8%-kal csökkent 2012 első hat hónapjához képest. A kivitel volumenének csökkenése az időszak második felére felerősödött, ami nagyrészt a gabona és gabonakészítmény exportjának jelentős visszaesésével függ össze.     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG