BUX
36 034.05
+0.28%
+102.00
OTP
10 940.00
+0.18%
+20.00
MOL
1 872.00
+0.32%
+6.00
RICHTER
6 720.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. október 13. 23:42

Karácsony Gergely szerint hétfőn egy másik országban ébredünk; az új főpolgármester a történelmi győzelem után nem háborúra, hanem együttműködésre készül, de új alapokon. Zöld és szabad várost csinálnak Budapestről. Tarlós István röviden beszélt, gratulált utódjának. Orbán azt mondta, ilyen a demokrácia - együttműködést ígért Budapestnek.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesternek gratulálnak a Kazinczy utcában, útban a fővárosi eredményváró rendezvényére. MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely: létrejött az ellenzéki egység - ezen az úton kell tovább menni

Történelmi győzelem született ma Budapesten. Ez azonban nem az én győzelmem, nem az ellenzéki pártok közös győzelme, hanem a budapestieké, akik visszaszerezték a városukat a hatalomtól. Ez a győzelem arról szól, hogy a hatalom emberénél mindig erősebb az emberek hatalma; a szeretet és az együttműködés mindig legyőzi a gyűlöletet, a hazugságot mindig legyőzi a valóság. Budapest zöld lesz és szabad, Budapestet a 20. századból átvisszük a 21. századba - visszavisszük Európába.

Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez - tette hozzá Karácsony Gergely. Mindenkinek megköszönte a segítséget, elsősorban az ellenzéki főpolgármester-jelölteknek, akik az előválasztás után beálltak mögé, és leckét adtak demokráciából. Megköszönte az összes ellenzéki pártnak a támogatást. "Létrejött az az ellenzéki egység, amit a szavazók már nagyon régóta vártak tőlünk. A mai eredmény azt mutatja, ezen az úton kell mennünk tovább, mert Budapest és a megyei jogú városok megváltoztatása az első lépés, hogy megváltoztassuk Magyarországot is" - mondta Karácsony Gergely.

"Budapest mindannyiunk közös otthona lesz, és azokat is képviselni fogom, akik ma nem rám szavaztak" - fogalmazott. A kampány véget ért; most az a dolgom, hogy békét hozzak a felzaklatott városban és a feszültséggel és gyűlölettel teli országban - mondta Karácsony. Más alapokra, méltányos, egyenrangú felek együttműködésére, új alapokra szeretné helyezni a Budapest és a kormány közötti viszonyt, de nem háborúra készül, hanem közös építkezésre.

Tarlós Istvánról azt mondta: amikor felhívta, hogy gratuláljon győzelméhez, akkor a régi Tarlós István hangját vélte felfedezni. Megköszönte Tarlós eddig végzett munkáját.

Tarlós István: van ilyen

Szép sikereket, egy kis nyugalmat kérek, mindenki higgadjon majd le. Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni. Budapest ma így döntött; éjféltől Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, gratulálok neki, sok szerencsét kívánok. Szép volt ez a 30 év számomra, nem feledem - van ilyen, 70 éves korban előfordul az emberrel - mondta Tarlós. Lesz még szebb is, sok sikert kívánok - zárta rövid beszédét az eddigi főpolgármester.

Tarlós István leköszönő főpolgármester a Fidesz-KDNP választási rendezvényén. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán szerint ilyen egy demokrácia - a kormány készen áll az együttműködésre

Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy kiváló tanácsadót - mondta Orbán. Megköszönte a választóknak, hogy szavaztak, és gratulált minden győztes polgármesternek, majd külön a Fidesz-KDNP színeiben indulóknak. Ez egy nehéz választási kampány volt, nagy és nyílt politikai csata, olyan, amilyennek egy pártok közötti versenyre épülő demokráciában lennie kell - fogalmazott.

Összegezte az országban leadott szavazatokat, ez alapján úgy számol, hogy 50 százalék fölött végzett a "Fidesz-lista". Köszönetet mondott Tarlós Istvánnak munkájáért, akinek köszönhető, hogy most "büszkék lehetünk a nemzet fővárosára". Az elmúlt 9 évben a kormánypártok adták a főváros vezetését, most a budapestiek máshogy döntöttek - a kormány készen áll az együttműködésre.

A megyei jogú városokat tekintve 13:10 az arány, a megyei közgyűléseknél 19-ből 19 esetben a Fidesz-KDNP nyert - összegezett Orbán, majd megköszönte a "vidéki Magyarország" támogatását. Az 5 ezer lakos feletti településeken 147 Fidesz-KDNP-s polgármester lesz, ami több mint 50 százalék. Továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb politikai szövetség Magyaroszágon; Nekünk továbbra is Magyarország lesz az első - mondta Orbán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél