<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 

Ma, amikor az egészségügyi dolgozók demonstrációt tartottak a Hősök Terén a munkakörülményeik - ezzel összefüggésben a nemrég bevezetett szolgálati jogviszony - miatt, az ágazat kormányzati vezetője, Kásler Miklós a szaktárca közösségi oldalán egy órája publikált videóban egy szót sem ejtett a nagygyűlésről, igaz, kérdést sem kapott erről az interjú készítőjétől.

Arról viszont beszélt a miniszter, hogy Magyarországon is fel kell készülni a negyedik hullámra, s mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél többen megkapják az oltásukat. A beoltatlanokat személyesen fogják megkeresni az orvosaik, és megpróbálják megérteni velük, hogy a saját érdekük érdekében adassák be a vakcinát, mert ez az egyetlen igazán hatékony védekezési forma. Kásler Miklós az interjúban értetlenségét fejezte ki, hogy több százezer ember miért nem veszi fel még mindig az oltást.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Angliában öt hét alatt megötszöröződött a fetőzöttek száma, Hollandiában pedig az utolsó 10 napban emelkedett meredeken a koronavírust elkapók tábora: ott egységnyi lakosra már ugyanannyi fertőzött jut, mint Angliában. Izraelben is aggasztó a helyzet, pedig a lakosság 80 százaléka kétszeresen átoltott Pfizer-vakcinával. Mindebből azt a tanulságot vonta le a miniszter, hogy nálunk is előre kell sorolni a harmadik oltást és el kell indítani a vakcinázás újabb körét.

(Korábbi bejelentés szerint augusztus elsejétől - vagyis holnaptól - indul Magyarországon a harmadik oltási kör. Szakértők azt tanácsolják, hogy a második dózis felvétele után legalább négy hónap elteltével történjen meg a harmadik oltás beadatása.)

Kásler szerint szakmai gérmiumok azokat az oltásokat preferálják harmadikként, amelyek különböznek az első kettőtől (vagyis két Szputnyik után például egy Pfizer alakíthat ki kellő védettséget - a szerk.).

A miniszter badarságnak nevezte azokat a politikai nyilatkozatokat (a Mi Hazánk Mozgalom részéről), amelyek szerint a gyermekekre nézve veszélyes lenne az oltás. Szerinte "ilyen utalás nincs a szakmai irodalomban".

Kérdésre válaszolva kitért az egyes vakcinák hatékonysági vizsgálatára. Mint mondta, a február 15. és június 10. közötti időszakban (amikor 3,5 millió embert oltottak be) a statisztikai vizsgálatok arra jutottak, hogy az oltásoknak betudhatóan a lehetséges fertőzéseket 80 százalékában sikerült megelőzni. Az egyes vakcinákat vizsgálva a Pfizerrel oltottak 84 százalékánák mutatták ki ezt az eredményt, a Moderna esetében 88 százalékban, az AstraZeneca esetében 73 százalékról lehet beszélni, a kínai Sinopharm indexe 73 százalék, végül az orosz Szputnyiké 88 százalék. Vagyis a miniszter szerint nem igaz, hogy a keleti vakcinák alkalmatlanok.

Hozzátette, hogy ugyanezen számítás szerint a lehetséges halálozások 90 százalékát sikerült megelőzni az oltásokkal, az esetek majdnem felében a keleti vakcinákkal sikerült elérni ezt az eredményt. Eközben "Nyugatról nem érkezett elegendő vakcina".

Szóba került az Egészséges Budapest Program is amelynek a végrehajtása a miniszter szerint a járvány alatt sem állt le: az elmúlt héten is 13 milliárd forint értékű fejlesztést adott át személyesen - közölte.

Végül a tokiói olimpia került terítékre. Káslert nagyon megdöbbentette, hogy milyen megjegyzéseket kaptak "nagy formátumú versenyzőink", akiket "az egész világban respektálnak". Kérdésre elmondta, hogy konkrétan Hosszú Katinkára gondol.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos