<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Szomszédunk megállapodott a hitelkeret összegéről, de a pénzt nem akarják elkölteni.
Ez a második olyan hitelkeret, amelyet nem akarnak felhasználni. Ugyanakkor az IMF delegációját nem mindenki látta szívesen az országban.

Románia kétéves elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal, a szerződést várhatóan októberben írják alá - jelentette be Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője.

A román fővárosban szerdán tartott sajtótájékoztatóján Schaechter elmondta, hogy a négymilliárd euró értékű hitelkeretet fele-fele arányban biztosítja az IMF, valamint az uniós végrehajtó szerv. Hozzátette, hogy Románia nem kívánja felhasználni a hitel összegét.

Tesztelik a kedvezményes áfát

Miközben Románia harmadik hitelszerződését készül megkötni a Nemzetközi Valutalappal, aközben Magyarország még augusztusban visszafizeti a hitelt. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank is bejelentette, hogy szintén előtörlesztenek.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan ősszel hagyja jóvá a megállapodást. Az IMF felfelé módosította a román gazdaság várható idei teljesítményét, így a bruttó nemzeti össztermék (GDP) korábban tervezett 1,5 százalékos növekedése helyett 2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak 2013-ban. Schaechter szerint 2014-ben is folytatódik a román gazdaság növekedése, akkor 2,25 százalékos bővülést remélnek.

A küldöttségvezető szerint csak ideiglenes jellegű a román kormánynak azon döntése, hogy szeptembertől a kenyér esetében 9 százalékra csökkenti az általános 24 százalékos áfát. A román hatóságok megvizsgálják az intézkedés adócsalásra kifejtett hatását és az elemzések függvényében döntenek arról, hogy hosszabb ideig marad érvényben, vagy megszüntetik a kedvezményes áfát - magyarázta.

Victor Ponta román miniszterelnök korábban elismerte, hogy a nemzetközi hitelezők kételkednek az intézkedés sikerességében. Bejelentette, hogy 9-12 hónap múlva vizsgálják meg a kedvezményes áfa bevezetésének hatásait.

Folytatni kell a reformokat

Az IMF bukaresti küldöttségvezetője szerint Románia jelentős haladást ért el a gazdaság stabilizálásában az elmúlt két hitelmegállapodás során, és ezt a pénzpiacok is tudomásul vették. Ezt igazolja - folytatta -, hogy Románia alacsony kamatú kölcsönökkel képes finanszírozni gazdaságát.

Az új hitelszerződésért cserében Románia vállalta, hogy gyorsítja a megkezdett szerkezeti reformok végrehajtásának ütemét - tette hozzá, emellett Romániának fokozatosan szigorítania kell a pénzügyi fegyelmet. Így az idén az államháztartási hiány GDP-arányosan 2,3 százalék lesz, de a következő két évben 1 százalék alá szorítják vissza.

Átalakításokat várnak az egészségügyben

A küldöttségvezető szükségesnek nevezte a rossz hitelek rendezését, hogy a bankok bátrabban hitelezzék a román gazdaságot. A bukaresti hatóságoknak továbbra is kiemelt feladatként kell kezelniük a központi adminisztrációban, az önkormányzatoknál és főleg az egészségügyben felhalmozódott tartozások csökkentését, mert a kifizetések késlekedése kedvezőtlenül hat az egész gazdaságra, főként a kis- és középvállalkozásokra.

A küldöttségvezető szerint Bukarestnek növelnie kell az egészségügyi szolgáltatások minőségét, ennek érdekében hatékonyabbá kell tenni a rendszer működését és egészséges alapokra kell helyezni, figyelembe véve a társadalom elöregedését - magyarázta Schaechter.

Rámutatott: Románia jelentős tartalékokkal rendelkezik az energia és a közlekedési ágazatban, ezek kiaknázására minél több magánvállalatot kellene bevonni, és növelni kell az európai uniós pénzek lehívásának ütemét is.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG