3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai elnökkel Helsinkiben folytatott csúcstalálkozó előtt az amerikai elnök hozta formáját: harsány üzenetet bocsátott ki a Twitteren, melyben saját országa korábbi politikáját szidalmazta Oroszország-politikáját illetően. Szokatlan lépés csúcstalálkozó előtt, az orosz külügyminisztériumnak mindenesetre tetszett.

Közvetlenül az amerikai-orosz csúcstalálkozó előtt Trump úgy nyilatkozott, hogy jó kapcsolatokat akar Oroszországgal, miután saját országának korábbi ostobasága, ahogy fogalmazott, vezetett az ellenségeskedéshez. Saját országa korábbi politikáját, értve ezalatt elsősorban Obama elnökségének időszakát, eddig is gyakran szidalmazta, legyen szó akár az Iránnal kötött hathatalmi szerződésről, akár a párizsi klímaegyezményről.

Üzenet és válasz

Az Oroszországgal fennálló kapcsolat viszont kétségkívül a leglényegesebb kérdés lenne, és Trump hangsúlyozta is, hogy erre törekszik, sőt, hogy ezt több éve, hangoztatja, már elnökjelölt korában is síkraszállt emellett. A csúcstalálkozó előtt Trump küldött egy Twitter-üzenetet, miszerint az Oroszországgal való kapcsolat sosem volt rosszabb, és ez saját országa hülyeségének köszönhető, meg a választási beavatkozással kapcsolatos boszorkányüldözésnek. Szokatlan manőver egy csúcstalálkozó előtt az önostorozás, mindenesetre, mindenesetre az orosz külügyminisztérium lájkolta az üzenetet, és odaírta, hogy egyetért.

Választási beavatkozás

A két vezető először kettesben tárgyalt, csak tolmácsaik voltak velük, utána viszont egy nagy konferenciaasztalnál országaik más magasrangú vezetőivel ültek le, ahogy ez a kétoldalú találkozókon gyakran szokásos.

A nagy késéssel elkezdődött sajtótájékoztatón először mindkét részről elhangzott, hogy nincs oka a két ország közötti rossz viszony fenntartásának, egyetértenek abban, hogy javítani kellene azokat. Az első komoly kérdés ezek után a 2106-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás volt. Trump közölte, hogy ahogy korábban is állította, most is meg van győződve arról, hogy Oroszország nem avatkozott be közvetlenül az amerikai politikába, ezen belül a két évvel ezelőtti választási kampányba (nem is várhatta senki, hogy ebben a kérdésben más válasz legyen).

Az orosz elnök is hangsúlyozta, hogy nem volt orosz állami beavatkozás, más, nem az állam közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetek persze próbálkozhattak ilyesmivel, de az ő tevékenységük miatt nem vádolható az orosz állam. Ha Amerika egy demokrácia, mondta Putyin, akkor bíróságnak kell kimondania Oroszország érintettségét, mégpedig bizonyítékokra alapozva.

Szíria

A következő komoly kérdés Szíriára vonatkozott, hisz ott jelen van mindkét nagyhatalom, ha külön akcióban is, de mégis csak őt verték lett az Iszlám Államot. A sajtótájékoztatón azonban csak általánosságok hangzottak el: a szíriai menekültek megsegítése, humanitárius segély nyújtása Szírián belül, és Izrael azon igényének elismerése, hogy Szíria délnyugati sarkában, közel az izraeli határhoz ne állomásozzanak síita milíciák, sem irániak, sem a Hezbollah erői.

A sajtótájékoztatón nem derült ki végül is, hogy bármely kérdésben történt-e áttörés vagy komolyabb megegyezés, ezt lehet, hogy elsőre nem is akarták bejelenteni a felek. Amerika szövetségesei elsőre megnyugodhatnak, hogy nem köttetett őket megkerülve nagy megegyezés, ugyanakkor, ha történt lényeges közeledés a két vezető között, arról feltehetően más fórumon rövidesen nyilatkozni fognak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG