1p
Tavasszal majdnem 5 százalékkal kevesebb gyerek született és hat százalékkal csökkent a halálozás, mint egy évvel korábban.

A KSH szerint az első negyedévében 21 032 gyermek született, 4,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 33 608 volt, ami 6,1 százalékos csökkenést jelent 2012. január–márciushoz viszonyítva. A természetes fogyás 12 576 volt, 1116-tal kevesebb az egy év­vel ezelőttihez képest.

A halálozások száma 6,1 százalékkal csökkent, ami az előző év azonos időszakához viszonyított 2182-vel kevesebb halálozásból adódott. A januári alig másfél százalékos csökkenést követően februárban 7,6, márciusban pedig közel 9 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. A szökőnaphatást figyelembe véve a halálozások I. negyedévi száma 5 százalékkal mérséklődött.

Már nem is nagyon házasodunk

Az első negyedévben számottevően kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelőtt. Az év ele­ji hónapok korábban sem tartoztak a házasságkötések kedvelt időszakához, de az első három hónap 3769 házasságkötése közel 9 százalékkal, 370 friggyel maradt el az előző év azonos időszakától, és hosszú idő óta a legalacsonyabb érték, amit az I. negyedévben regisztráltak. Az első két hónapi jelentős, több mint 12 szá­zalékos visszaesést követően márciusban 4,6 százalékra mérséklődött a csökkenés üteme. A házas­ság­kötések szökőnaphatástól megtisztított I. negyedévi száma 7,9 százalékkal maradt el 2012 azonos idő­sza­kától.

Ezer lakosra 8,6 élveszületés és 13,8 halálozás jutott. Az előbbi 0,4, az utóbbi 0,7 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 1,5 ezrelékes értéke 0,2 ezrelék­pont­tal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A természetes fogyás mértéke a 2012. január–márciusi 5,5 ezrelékről 5,2 ezrelékre mérséklődött. Az év első három hónapjában ezer élveszületésre 4,8 csecsemőha­lá­lozás jutott, ami 0,8 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A halálozások csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a születéseké, ennek következtében a termé­szetes fogyás üteme némileg mérséklődött, és a 2012. I. negyedévi 13 692-vel szemben 2013 első három hónapjában 12 576 főt tett ki.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám vala­mennyi régióban csökkent, ennek mértéke Közép- és Észak-Magyarországon volt a legjelentősebb (6,9, illetve 5,6 százalék), Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön pedig a legkisebb (egyaránt 2,1 százalék). A halálozások száma is minden régióban mérséklődött, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, 12,7 százalékkal, Dél-Dunántúlon viszont alig változott, csak 0,9 százalékkal csökkent.

Mindezek következtében 2013 első három hónapjában a természetes fogyás üteme öt régióban mér­séklődött, kettőben pedig tovább nőtt. Dél-Alföldön az enyhébb születésszám-csökkenés és a jelentősen visszaeső halálozások következtében közel 23 százalékkal mérséklődött, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon viszont – főleg a halálozások átlagosnál kisebb mértékű csökkenése miatt – némileg nö­vekedett a természetes fogyás üteme. A házasságkötések száma hat régióban csökkent, a legnagyobb mér­tékben mér­tékben Nyugat-Dunántúlon (21,2 százalék), egy régióban, a Dél-Dunántúlon viszont számottevően, több mint 13 százalékkal emelkedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG