1p
A mezőgazdaság 2011-ben 2,7 milliárd euróval többet exportált, mint amennyit importált, így ez az ágazat adta az ország külkereskedelmi aktívumának közel 40 százalékát - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az elmúlt évben az agrárexport 17 százalékkal nőtt és elérte a 6,9 milliárd eurót, míg az import 12,7 százalékkal emelkedett és 4,2 milliárd eurót tette ki - mondta Czerván György, a mezőgazdasági gépkereskedelemmel is foglalkozó, bajai székhelyű, az elmúlt évben 47,2 milliárd forint forgalmat lebonyolító Axiál Kft. szakmai rendezvényén.

Az államtitkár hangsúlyozta: 2011-ben a magyar mezőgazdaság az uniós csatlakozás óta a legsikeresebb évét zárta, mert 1,4 százalékos növekedést tudott felmutatni az előző évhez képest, a kibocsátás 29 százalékkal nőtt és elérte a 2100 milliárd forintot. Ennek eredményeként az 1,7 százalékos GDP-növekedésből 0,9 százalékkal a mezőgazdaság részesedett - fűzte hozzá.

Czerván György kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy szerdán a kormány elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát (NVS): megszületett az a koncepció, amely alapján 2020-ig az agrárium és a vidék működni fog. Az államtitkár leszögezte: minden szereplőre szükség van, legyen az kicsi, közepes vagy nagyvállalkozás, mert mindenkinek megvan a feladata. A különböző híresztelések, és a minisztérium vezetésében bekövetkezett változások ellenére a NVS elfogadásra került - tette hozzá.

Czerván György kitért arra, hogy a szerdai kormányülésen az agrár-forgóeszköz hitelkonstrukcióval kapcsolatban is döntés született: a 15 milliárd forintos hitelkeretet kiterjesztették a tenyészállat vásárlására is, másrészt kiterjesztették a hitelfelvétel lehetőségét a kis- és középvállalkozásokon kívül például az integrátorokra.

Harsányi Zsolt a családi tulajdonban lévő, 1991-ben alakult Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-nek elmondta: 2011-ben jó évet zártak, mert a 47,2 milliárd forintos nettó árbevétel közel 44 százalékos növekedést mutat 2010-hez képest. A tulajdonos szerint remény van arra, hogy 2012-ben elérje a cég az 50 milliárd forintos árbevételt.

Emlékeztetett arra, hogy a 2009-es kiugró évet nem lehet alapul venni, mert az akkori 25 százalékos, vissza nem térítendő gépvásárlási támogatás nem valószínű, hogy megismétlődik. Ha lesz jövedelemtermelő képesség, akkor a gazdák vásárolni fogják a gépeket - fűzte hozzá. Az Axiál Kft. fő tevékenységként mezőgazdasági gépek értékesítését, javítását, alkatrészellátását végzi, e mellett pedig építőipari gépeket és berendezéseket is forgalmaz és javít. A cég az országban 15 telephellyel rendelkezik, 540 alkalmazottat foglalkoztat.

A cég adatai szerint a magyar mezőgazdasági vállalkozók komoly összeget fordítanak gépvásárlásra, ennek ellenére nagyon elmaradunk a szomszédos Ausztriától. Magyarországon a kiemelkedő évnek számító 2009-ben 2228 darab 50 lóerőnél erősebb traktort vásároltak, 2010-ben 519 darabot, míg az elmúlt évben 986 darabot. Ezzel szemben Ausztriában évente 7-8 ezer darab traktort értékesítenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij telefonos segítséget kért
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:01
Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG