2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Koszovóról szóló fejezettel nyitják meg a csatlakozási tárgyalásokat Szerbia és az Európai Unió között.

Belgrádban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciáján érkezett a bejelentés.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: arra számít, hogy december 14-én megnyílhatnak az első csatlakozási fejezetek. A csatlakozási tárgyalások hivatalosan tavaly januárban kezdődtek meg Belgrád és Brüsszel között, azóta azonban egyetlen fejezetet sem nyitottak meg.

Elég kemény kérdéssel nyitnak

A Koszovóról szóló csatlakozási fejezet megnyitása azért is fontos Szerbia számára, mert Belgrád és Pristina kapcsolata már több mint hét éve rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan mondta ki függetlenedését Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és még mindig saját tartományának tartja Koszovót. A két fél között 2013 tavaszán brüsszeli közvetítéssel kezdődött normalizációs tárgyalási folyamat, amely azóta is tart, az ezeken megkötött megállapodásokat azonban nem sikerült maradéktalanul teljesíteni.

A belgrádi kormány tagjai többször is kijelentették: Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, ám a kapcsolat rendezésére mindenképp szükség lesz mindkét fél európai integrációja érdekében. Az Európai Unió hivatalosan ugyan nem kérte arra Szerbiát, hogy ismerje el Koszovó önállóságát, ám szakértők szerint előbb-utóbb erre is sor kerülhet. Az unió azonban maga is megosztott a kérdésben, a 28 tag közül 23 szerint önálló állam Koszovó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
Makro / Külgazdaság Tizenkilencre húz lapot Orbán Viktor júliusban, ebből botrány lehet az Európai Parlamentben - ezt is elárulta Ujhelyi István
Litván Dániel | 2024. április 30. 05:39
Vírusként kezelik a magyar miniszterelnököt uniós körökben, Orbán Viktor pedig 19-re próbál meg lapot húzni. Erről is beszélgettünk Ujhelyi Istvánnal, aki tíz év után hagyja ott az Európai Parlamentet, de nem csalódott, hanem várja, mi sül ki a Magyar Péter által begyújtott tűzből.
Makro / Külgazdaság Megmenekül a román Malév
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:42
Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
Makro / Külgazdaság Már nem romlott tovább az euró Németországban
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:31
A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Ukrán-arab kereskedelmi megállapodás született
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:16
Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG