TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal a második negyedéves GDP-re vonatkozó előzetes becslését. Minden jel arra utal, kiábrándító adat érkezhet.

Magyarországon március első napjaiban jelent meg a koronavírus, ami heteken belül feje tetejére állította az addig megszokott mindennapokat: számos ágazat tevékenysége megakadt, valamint komoly átszervezésre volt szükség. Mindez azonban az első negyedéves GDP-adatokon még nem igazán éreztette hatását, hiszen a január-február gyakorlatilag a megszokott menetrendben telt el. Így végeredményben még egy 2 százalékos növekedést össze tudott hozni a magyar gazdaság.

A márciusban bevezetett egyre szigorúbb korlátozások egész június közepéig kitartottak, az élet és a gazdaság csak ekkortájt kezdett lassan újjáéledni. Vagyis a teljes második negyedévre rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány negatív hatása. Ezt vissza is igazolták a havonta megjelenő főbb makrogazdasági adatok, melyekről lapunk is rendre beszámolt.

Bár ezen volumenindexek alapján nem lehet megsaccolni, mennyi lehet a GDP második negyedéves visszaesése, iránymutatóként mégis jól jelezhetik a probléma nagyságát. Míg az első negyedév hónapjaiban még akár 10 százalék feletti pluszokkal is lehetett találkozni és mindössze négy adat volt mínuszos a most vizsgált 15 közül, addig a második negyedévben masszív, több tíz százalékos mínuszokat közölt a statisztikai hivatal.

(szerk.: A GDP termelői oldalához hozzájáruló ipari termelést, az építőipart és a szolgáltatásokban szereplő kereskedelmi szálláshelyek forgalmát vizsgáltuk. A felhasználási oldalról pedig a kiskereskedelmet és a külkereskedelem adatait néztük meg.)

A most vizsgált öt terület közül mindössze kettő tudott némi életjelet mutatni júniusra, a külkereskedelem és a kiskereskedelem néhány százalékos pluszban volt már, míg az összes többi inkább a lassabb kilábalás útján jár az adatok szerint.

  • Az ipar 7,8,
  • az építőipar 15,7,
  • a turizmus pedig 33,3 százalékos elmaradásban volt.

A helyzeten most még a bázishatás sem segít, egyszerűen megfogalmazva ugyanis magasról könnyű nagyot esni, ez pedig szintén arra enged következtetni, hogy akár negatív meglepetésként is szolgálhat a pénteki adat. Egy évvel ezelőtt a második negyedévben ugyanis még 5,2 százalékkal növekedett a magyar gazdaság.

Nem túlzottan optimisták az elemzők sem. A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint ugyanis az idei második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 10,5 százalékkal maradhatott el a tavalyitól, az előző negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással igazítottan 11,6 százalékkal zsugorodhatott a gazdaság. Az idei év egészére pedig 4,3 százalékos GDP-csökkenést várnak, ami sokkal közelebb áll a hivatalosan várt 3 százalékos recessziós prognózishoz (de július végén már 5 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tartott Varga Mihály), mint a jegybank 2-3 százalékos növekedési várakozásához. A Magyar Nemzeti Bank szakemberei a júniusi inflációs jelentésének ismertetésekor egyébként elárulták, a második negyedévben 7 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság, ami az idei mélypont lehet szerintük. Innen pedig már csak felfelé vezet az út. Hogy milyen ütemű, V- vagy U-alakú lesz a kilábalás, arról majd csak a novemberben megjelenő harmadik negyedéves adat fog árulkodni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél