2p
Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hogy egyes európai vezetők a kvótareferendummal kapcsolatban bírálják a magyar kormányt, mert a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközével akar élni.

A KKM az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: visszautasítják Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának vádjait, Magyarország minden nemzetközi előírást betartott és betart.

Visszalépés a népszavazás

Thorbjorn Jagland a miniszteri bizottság szerdai ülésén szokásos beszámolójában negatív fejleményként értékelte a magyar miniszterelnök népszavazási kezdeményezését.

Thorbjorn Jagland. Kép forrása: EPA

Az ET-főtitkár az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtti felszólalásában is utalt a magyar referendumra. Beszédében az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt alapértékek védelmével és az emberi jogi eszmét ért támadással kapcsolatban, annak illusztrálására hozta fel a magyar kormányfő kezdeményezését, hogy "a menekültválság apropóján egyesek visszalépnek az ENSZ-nyilatkozat alapelveitől". A főtitkár kiemelte, hogy a referendum a kötelező kvótát a nemzeti függetlenséggel állítja szembe, amely álláspontja szerint megosztó és felelőtlen lépés.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányok nem válogathatnak szabadon nemzetközi kötelezettségeik között, mert ez a gondolkodásmód veszélyes és precedensteremtő, továbbá hozzátette: a csukott ajtó politikája nem fenntartható megoldás - emlékeztetett a tárca.

Az emberek véleményére kíváncsiak

"Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egyes európai vezetők bírálják azt, hogy a magyar kormány a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközével akar élni, és népszavazás során kívánja megismerni az emberek véleményét egy olyan kérdésben, amely sorsfordító lehet Magyarország jövőjével kapcsolatban" - áll a KKM közleményében.

Az NVB-n már átment a kérdés

A Nemzeti Választási Bizottság a héten hitelesítette a kormánynak a kötelező betelepítési kvóta ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezését. A kormány által az NVB-hez benyújtott és most hitelesített kérdés úgy szól: 
"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG