<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kiszivárogtak a sajtónak a január 18-án egy óvodára zuhant helikopter ügyében indított vizsgálat eredményei.

Pontosan egy hete zuhant le Kijev külvárosában a többek közt Gyenisz Monasztirszkij ukrán belügyminisztert és első helyettesét, Jevhen Jenint, valamint Jurij Lubkovics államtitkárt szállító helikopter. A tragédiát még szörnyűbbé tette, hogy az Eurocopter EC225 "Super Puma" típusú gép egy óvodára zuhant, ahol hatalmas tűz tört ki. Összesen 14-en haltak meg, köztük egy gyermek, illetve a helikopter összes utasa, 25-en pedig megsérültek (az első hírek még több áldozatról szóltak).

De mi okozta a tragédiát? Orosz támadás? Emberi hiba? Műszaki probléma? Miután Volodomir Zelenszkij ukrán elnök néhány nappal később nagyszabású korrupcióellenes intézkedéseket jelentett be, amelyek nyomán már több magas rangú tisztviselő mondott le vagy került lapátra, olyan összeesküvéselméletek is felszínre kerültek, hogy valamilyen leszámolás is állhatott a helikopter lezuhanása mögött.

Az ukrán sajtóban tegnap megjelentek az első, állítólag a még zajló vizsgálat dokumentumaira alapozott információk a tragédia okairól.

Ezek alapján úgy tűnik, a helikopter elsősorban a pilóta hibája miatt zuhant le, azonban számos tényező hozzájárult a borzalmas végkifejlethez.

A gép egy esetleges orosz rakétatámadástól tartva, biztonsági okokból nagyon alacsonyan repült, miközben a ködös idő miatt korlátozottak voltak a látási viszonyok. A helikopter navigációs rendszere nem működött megfelelően az orosz repülőgépek, rakéták és drónok rendszereit zavarni hivatott ukrán elektronikus zavarótevékenység miatt.

A Brovari felett átvezető útvonalat szintén biztonsági okokból választották, azonban a Kijev külvárosának számító település magas épületein az áramszünetek miatt nem égtek a jelzőfények. A pilóta így nem vette észre, hogy egy sokemeletes lakóház felé közeledik, amikor pedig végül meglátta mi a helyzet, már nem volt esélye elkerülni a tragédiát. Ugyan a lakóháztól még el tudta kormányozni a helikoptert, az irányíthatatlanul zuhant rá a lakóház melletti óvodára.

Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG