2p

Kijevben újabb szovet-kori lovasszobrot távolítottak el, Zelenszkij felesége segélykiáltással felérő interjút adott a BBC-nek. Háborús összefoglaló este. 

  • Előfordulhat, hogy Ukrajna 2025-ig nem tud elégséges erőforrást gyűjteni egy figyelemre méltó ellentámadás indításához – vélekedtek nyugati diplomaták és katonai stratégák a Wall Street Journalnak.
  • Elkészült a Gazprom megbénításának terve. Az Európai Unió tervezete szerint bármelyik uniós tagállam lehetőséget kap majd arra, hogy megakadályozza, hogy orosz és fehérorosz vállalatok kapacitást szerezzenek gázvezetékeikben és cseppfolyósított földgáz (LNG) termináljaikon.
  • Ukrán tisztviselők kampányt folytatnak a szovjet kori emlékművek eltávolítására, ezért Kijevben a központi sugárútról a hatóságok leszerelték a Vörös Hadsereg parancsnokának szobrát.
  • A BBC arról számolt be, hogy több olyan esetre is bizonyítékot talált, amikor Oroszország külföldi migránsokat vett őrizetbe Finnországgal közös határán, és arra kényszerítette őket, hogy csatlakozzanak a hadsereghez, ahelyett, hogy őrizetbe vették és kitoloncolták volna őket.

Megsérült autó és roncsok Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Legalább egy ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA
Megsérült autó és roncsok Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Legalább egy ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA

  • Az ukrán határőrök minden háborúköteles férfit feltartóztat, akik hegyvidéki vidékeken gyalogolnak, mert egyre többen akarják elhagyni az országot, hogy elkerüljék a sorkatonai szolgálatot. Egyesek papoknak, mások nőnek öltöznek ,vagy fogyatékosnak tettetik magukat, illetve sokan még mindig járművekbe bújva próbálnak átjutni a határon.
  • Ukrajna bírálta az olimpiai vezetők döntését, amely szerint az orosz és fehérorosz sportolók jövőre semlegesként versenyezhetnek a csapatversenyek kivételével, és ha nem támogatják aktívan az inváziót.
  • Olena Zelenska, Ukrajna first lady-je arra figyelmeztetett, hogy az ukránokat „halálos veszély fenyegeti”. Meg fognak halni, ha a nyugati országok nem folytatják pénzügyi támogatásukat.
  • Kijev elítélte az orosz terveket, hogy jövő tavasszal elnökválasztást tartsanak a megszállt területeken.
  • Ukrajna azt állítja, hogy erői 32 ellenséges támadást vertek vissza Avdiivka városában, ahol egy hatalmas kokszüzem áll. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG