3p
Vasárnap az osztrák választók tömegei is hátat fordítottak a szélsőjobbnak.
Forrás: Wikimedia Commons/Sven Mikser

Sebastian Kurz néppárti kancellár korábbi koalíciós partnere, a szélsőjobboldali FPÖ  helyett esetleg a Zöldekkel alakít majd kormányt.

A nem végleges eredmények szerint Kurz konzervatív Néppártja (ÖVP) a vártnál is nagyobb arányban győzött, 37,1 százalékot ért el, míg az FPÖ súlyosan visszaesett: a 2017-es 26 százaléknál csaknem 10 százalékkal kevesebb szavazatot kapott. A Zöldek, akik az előző választáson nem érték el a 4 százalékos bejutási küszöböt, most 14 százalékot kaptak. A szociáldemokrata SPÖ csaknem 27 százalékáról 21,7 százalékra esett vissza.

Az ORF, az osztrák közszolgálati adó felmérése szerint az FPÖ vagy negyedmillió csalódott szavazója adta voksát az ÖVP-re és közel ugyanennyien nem mentek el szavazni. A voksolás előtti héten robbant az újabb Strache-botrány: kiderült, hogy a kormány volt második embere évek óta a pártja által folyósított gazdag reprezentációs keretből élte világát és felesége is nagy összegeket kapott.

Kurz terveiről csak annyit mondott, hogy miután a héten megkapja a kormányalakítási megbízást Alexander Van der Bellen államelnöktől, tanácskozni fog valamennyi parlamenti párt vezetőivel. A kancellár a kampányban is ezt ígérte, miközben az FPÖ nyomatékosan hangsúlyozta, hogy szeretnének ismét együtt kormányozni az ÖVP-vel. A számok alapján ennek nem lenne akadálya, de tartalmilag sem. A két párt nézetei sokban, többek között a migráció, a muszlimok negatív megítélésében egybevágtak s ha nincs a Strache-botrány, máig együtt kormányoznának. A történtek után azonban Kurz számára, aki nem győzte hangsúlyozni koalíciójuk sikereit, tarthatatlanná vált a partner.

Norbert Hofer, az FPÖ (nemrég Budapesten, Orbán Viktornál járt elnöke) kijelentette: az eredmény tükréban valószínűtlen, hogy párt ismét bekerülne a kormányba, Strachét pedig, ha a legújabb gyanúk beigazolódnak, várhatóan kizárják a pártból.

Az eredmény csalódás lehet Orbánnak

Werner Kogler, a Zöldek elnöke annyit mondott: nem tudják, részt vesznek-e majd az új kormányban (amint azt az ÖVP-ben és másutt sokan, már az ország nemzetközi tekintélye miatt is szeretnék), mert kérdéses, össze tudják-e majd egyeztetni álláspontjaikat. Ami valóban nyílt kérdés. A Zöldek a centrumtól balra álló, a bázisdemokrácián alapuló, a migránsok jogait is támogató, liberális párt, szavazóik elsősorban a nagyobb városok fiatalabb választói. Sebastian Kurznak így nehéz dolga lesz a kormányalakítással, amely hosszú időt is igénybe vehet. Az, hogy az olasz szélsőjobb vezetője, Matteo Salvini után a Fidesz osztrák elvbarátai is kimaradnak országuk kormányából, nagy csalódás lehet a magyar vezetésnek.

Ausztriában Heinz-Christian Strache alkancellár pártelnök „Ibiza-botránya” után kellett előrehozott választásokat   tartani mert egy titokban készült videófelvételből kiderült: Strache (vélt) orosz oligarcha százmillióiért nagy állami megendelésekkel fizetett volna, hogy a hatalom csúcsára kerülhessen. Májusban a parlament az Európára szóló botrány miatt bizalmatlanságot szavazott a Kurz-kormánynak. Azóta, új kabinet megalakulásáig, ideiglenes szakértői kabinet vezeti az országot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG