TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kisbefektetőkből online támogatói közösséget szervezett a Tesla védelmében Elon Musk. A rajongói tábor ugyanakkor nem csak pénzügyi védelmet jelent a társaságnak, de egyfajta szellemi védernyőt is azzal, hogy a közösség kíáll a Tesla technológiai törekvései mellett.
Fotó: depositphotos.com

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója globális, online rajongói tábort hozott létre elektromosautós cége kisbefektetőiből. A tagok jó része pedig nem rövidtávú üzleti érdekből csatlakoztak a társasághoz, hanem azért, mert elkötelezettek a vállalat által vallott elvek és eszmények mellett, támogatják a cég hosszútávú technológiai és környezeti törekvéseit, ugyanakkor sajátos küzdelmet is folytatnak azok ellen, akik shortolással és egyéb praktikákkal a Tesla ellen próbálnak tenni.

A Tesla online rajongói azért, hogy hangjukat érdemben hallassák, létrehozták a Third Row névre hallgató podcastot, emellett dedikált YouTube-csatornát is létesíttettek, mindezt azért, hogy megszólalásaikkal rendszeresen kiálljanak a cég mellett.

Ez az online térben megszervezett kisbefektetői érdekközösség napi tweetjeikkel és az alkalmanként megszervezett személyes találkozókkal egyfajta védőernyőt tartanak Musk cége fölé, ami még arra is alkalmas, hogy a Tesla-részvények esésének mértékét mérsékeljék, és megvédjék a cég értékpapírjait a shortolókkal szemben - írja a Financial Times.

A múlt héten a Tesla 105 millió dolláros eredményt jelentett be a negyedik negyedévre, a cég részvénye pedig idén 79 százalékkal nőtt. Az ilyen típusú növekedést elsősorban intézményi befektetők és az automatizált tőzsdei  kereskedéskedelem algoritmusai vezérlik, de a lakossági kisbefektetők is szerepet játszanak benne.

A Tesla az úgynevezett Robinhood részvénykereskedelmi applikációban a 15. legnépszerűbb részvény a befektetők körében, több mint 150 000 felhasználó birtokol Musk-féle értékpapírokat.

A milliárdos alapító a klasszikus „Mi és Ők” felállást használja a kisbefektetői online rajongói bázis és a Wall Street nagybefektetői közötti állapot leírására. Elon Musk egy 2018-as tweetjében közölte, hogy képes biztosítani a finanszírozást a Tesla magántulajdonba juttatásához, az azt követő online megbeszélésen pedig ígéretet tett a lakossági kisbefektetőknek, hogy meg fogják találni annak a módját, hogy részvényesekként ők továbbra is tényezők maradhassanak.

A múlt héten a Tesla egyik nyilvános konferenciáján, ahol a cég pénzügyi helyzetéről esett szó, Elon Musk úgy fogalmazott, hogy a lakossági befektetőknek számos esetben sokkal reálisabb képük van a Tesla pénzügyi helyzetéről, mint egyes elemzőknek, a találkozón pedig el is utasította az egyik jelenlévő elemző kérdésének megválaszolását, mondván, az unalmas és nem releváns, helyette pedig hosszan beszélgetett Galileo Russellgel, egy jelen lévő lakossági befektetővel.

Galileo Russell egy dedikált YouTube-csatornát működtet, a HyperChangeTV-t, ahol a cégről mindig támogatólag beszél, meghívja a stúdióba Musk-ot, látogatást tesz Tesla-gyárakban. A csatorna ráadásul teljes munkaidős állássá vált, amely „hat számjegyű bevételt” eredményez számára.

"Úgy hiszem, hogy a Wall Street-i építménye hamarosan össze fog omlani. Az emberek már nem hallgatnak az elemzőkre, akikről bebizonyosodott, hogy tévedtek a század egyik legnagyobb és legjelentősebb pénzügyi krízisekor" - mondta Russell.

Az online támogatói közösség nem érzi úgy, hogy a Tesla kihasználná őket, a Third Row podcastban egyikőjük úgy nyilatkozott, hogy ők támogatják azt a technológia megújulást, amit a cég képvisel, és nagyra értékelik Musk tevékenységét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Soha nem volt még ekkora a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 22. 14:33
Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
Makro / Külgazdaság Nem lazít a kormány az új kata-szabályozáson
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 13:04
Negatív előjelű volt a GDP a harmadik negyedévben a kormány előzetes információi alapján.
Makro / Külgazdaság Kiderült: ennyibe kerülhet a Covid-védőoltás
Wéber Balázs | 2020. október 22. 11:26
Engedélyezett vakcina Nyugaton ugyan még nincs, de már szivárogtak ki hírek arról, mennyibe kerül egy oltás fejenként. Az ár általában 3 és 30 dollár között mozog.
hírlevél