3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Beszerzési Menedzser Index októberi értéke: 54,9 pont. Összességében ugyan kedvezőbb folyamatokról számoltak be a válaszadók, mint egy hónapja, a részindexek fele csökkent szeptemberhez képest. Jó hír azonban, hogy a foglalkoztatottságindex értéke ismét 50 pont felett volt ebben a hónapban, ami bővülést jelez.

A Beszerzési Menedzser Index kiigazított októberi értéke: 54,9 pont. Ez alapján a válaszadók többsége összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be, mint szeptemberben. Az októberi index 2,2 százalékponttal magasabb a szeptemberi értéknél (52,7). 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenöt hónapja tart már a bővülés.

 


Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb az előző évi azonos időszakhoz képest. Az elmúlt három évben az októberi átlag 51,2 pont volt, így az idei szám pozitív. Az idei a legmagasabb októberi érték 2007 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenkettedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben kilencszer volt nagyobb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2010, 2011 és 2013 után. Az index értéke hatvankét hónapból ötvenkilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónapos csökkenés után ismét, és az ütem erősebb lett. Az idei októberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb októberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig hét hónapnál tart.

A foglalkoztatottsági index 2012-ben csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mért a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mérnek, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.

További eredmények

Ebben a hónapban alumínium, liszt és papír kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiányt cellulóz, fa csomagolóanyag (hőkezelt fa) és zöldség nyersáru esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink cukor és réz esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG