<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Kapunk hideget és meleget is a Valutaalaptól.

Uniós pénzből nőttünk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves ellenőrzése az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján történik. A látogatás zárónyilatkozata szerint a magyar gazdaság a növekedésösztönző gazdaságpolitikának, a kedvező külső feltételeknek és az uniós források hatékony felhasználásának köszönhetően lendületes ütemben növekedett az elmúlt években.

Az élénk belső keresletnek köszönhetően a termelés 2015-ben 2,9 százalékkal nőtt. A szintén erőteljes külső kereslet pedig nagyban hozzájárult a folyó fizetési mérlegtöbblet fenntartásához. A munkanélküliség a magánszektorban növekvő foglalkoztatásnak és a közmunkaprogramok kiterjesztésének köszönhetően az aktív népesség részarányának növekedése ellenére is csökkent - áll a jelentésben.

Gond van a hitelezéssel

A magánszektorban a hitelezés továbbra is kevés. A nem teljesítő hitelek részaránya alacsonyabb lett, de még így is magas. Üdvözlendőek a nem teljesítő hitelek problémájának a megoldására tett lépések, beleértve egy vagyonkezelő létesítését és a magáncsőd intézményének a bevezetését - állapítja meg a dokumentum.

A gazdaság sérülékenysége csökkent, jórészt a tartósan magas folyó fizetési mérlegtöbbletnek, a devizahitelek forintosításának és az MNB finanszírozási programjának köszönhetően. A meghozott intézkedések azonban a sérülékenység mérséklése mellett részben át is hárították a kockázatokat az állami szektorra és a jegybankra. A GDP-arányos adósság emellett továbbra is viszonylag nagy, ami a vele járó magas finanszírozási költségekkel és a külföldi befektetőknek való kitettséggel, valamint külfölddel szembeni negatív befektetési pozícióval (IIP) együtt továbbra is kockázatokat támaszt. Mindemellett az állam gazdasági szerepe is erősödött, banki és energiaipari részesedés vásárlásokat is beleértve. 

Kisebb államadósság

A 2015-ös költségvetési deficit kisebb lett a tervezettnél, részben a felpörgő gazdasági aktivitásnak, az adóbeszedés javuló hatékonyságának, illetve egyszeri bevételi tételeknek köszönhetően, amelyek együttes hatását a megemelkedett kiadások csak részben ellentételezték. A GDP-arányos államadósság 75,3 százalékra csökkent a 2014-es 76,2 százalékról. 

Az IMF szerint az idén valószínűleg sikerül teljesíteni a 2 százalékos deficitcélt, a GDP-arányos államadósság pedig 74,25 százalékra csökken. 

A csekély inflációs nyomás, az alacsony kockázati prémium és a negatív kibocsátási rés (output gap) 2015-ben a monetáris enyhítési ciklus felújítására késztette a jegybankot. A kamatcsökkentéseket a jegybank számos egyéb nem konvencionális monetáris eszköz alkalmazásával támogatta meg a transzmissziós hatás fokozása, a sérülékenységek enyhítése, valamint a kis- és középvállalatok hitelezésének az ösztönzése érdekében, szem előtt tartva az államadósság refinanszírozási költségeinek alacsonyan tartását. 

Ezt várják erre az évre

Idén 2,3 százalékos GDP-növekedésre számít a valutaalap. A szabadon elkölthető jövedelem növekedésének és a javuló foglalkoztatási helyzetnek köszönhetően a lakossági fogyasztás robusztus marad. A kedvező külkereskedelmi cserearány pedig tovább növeli a folyó fizetési mérleg többletét. Az alacsony importáraknak és a csökkenő, de továbbra is negatív kibocsátási résnek köszönhetően csekély inflációra lehet számítani. Középtávon a növekedési kilátások meglehetősen visszafogottak a privát beruházásokat - a külföldieket is beleértve - továbbra is fékező, nem túl kedvező üzleti hangulat miatt. A munkaerőpiacon pedig az alacsony részvételi arány kedvezőtlen hatásaival kell számolni elsősorban a nők és az alacsonyan képzett munkavállalók foglalkoztatása terén.Az IMF ügyvezető igazgatósága elismeri Magyarország javuló gazdasági teljesítményét, beleértve az erőteljes GDP-növekedést, a munkanélküliség csökkenését és a külső sérülékenység mérséklődését. Felhívja a figyelmet azonban arra, hogy a továbbra is viszonylag magasnak tekinthető államadósság-arány és törlesztési terhek külső sokkok veszélynek teszik ki a gazdaságot, ami középtávon korlátozza a növekedési kilátásokat. Az alkalmazott gazdaságpolitika mindemellett növelte az állam gazdasági szerepvállalását és ezáltal az állami szektor felé tolta el a kockázatviselés súlypontját. Az IMF igazgatósága ezért a külső sérülékenységek mérséklését szem előtt tartó és a magánszféra szerepét előtérbe helyező növekedésösztönző gazdaságpolitika alkalmazását sürgeti.

Az IMF üdvözli a magyar kormány költségvetési fegyelem melletti elkötelezettségét és törekvését arra, hogy növekedésösztönző költségvetési konszolidációval csökkenő pályára helyezze az államadósságot.

Így látják Matolcsyékat

Az IMF igazgatósága megfelelően lazának ítéli a jegybank monetáris politikáját. Egyetért azzal, hogy az inflációs célt fenyegető kockázatok esetén további lazításokra lehet szükség - hacsak a külső finanszírozási kondíciók nem romlanak számottevő mértékben. Az ajánlás aláhúzza az elegendően magas devizatartalék fenntartásának a szükségességét a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében.

Örülnek a békülésnek

Az IMF igazgatósága üdvözli a pénzügyi szektorral folytatott egyeztetéseket többek között a bankok adóterheinek az enyhítéséről. Hangsúlyozza, hogy a bankok mérlegének megtisztítását a hitelkereslet növekedését gátló tényezők elhárításával kellene kiegészíteni.

Az IMF igazgatósága arra szeretné ösztönözni a magyar államot, hogy váltsa be ígéretét a pénzügyi szektorban vállalt szerepének csökkentésére. Üdvözli egyúttal az állami vagyonkezelő működésének a megkezdését, hangsúlyozva az önkéntesség és a piaci árak alkalmazásának jelentőségét az eszközök kezelésbe vételében.

Ezt válaszolta az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium az IMF jelentését kommentálva azt közölte: Magyarország pénzügyi sebezhetősége jelentősen mérséklődött, a magyar gazdaság erősödött a jelentés szerint. Az IMF szakértői jelentése és az igazgatóság egyaránt üdvözli a magyar gazdaság teljesítményét, többek között a dinamikus gazdasági növekedést, a munkanélküliség jelentős mérséklődését, valamint a gazdaság külső sérülékenységének csökkentésére irányuló folyamatos lépéseket.

A jelentés megállapítja, hogy az elmúlt időszak ösztönző gazdaságpolitikája, a kedvező külső környezet és az uniós források felhasználása egyaránt támogatta a növekedést. Magyarország pénzügyi sebezhetősége, külső kockázatoknak való kitettsége is jelentősen mérséklődött. Ez köszönhető a tartós folyó fizetésimérleg-többletnek, a külső adósság – és azon belül különösen a devizaadósság aránya – jelentős csökkentésének, valamint a javuló piaci hangulatnak. A jelentés elismerőleg szól az adóbeszedés hatékonyságának javításáról és a gazdaság fehérítéséről, így különösen az online pénztárgépek rendszere és az EKÁER jótékony hatásáról - írja az NGM.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos