<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A globális gazdaság erőteljes növekedésére számít a Világbank.

Idén is erőteljesen bővül a világgazdaság, de a következő években fokozatosan lassul az ütem és jelentős lefelé mutató kockázatok fenyegetik a növekedést – írja a Világbank előrejelzésében. A szakértők nem változtattak januári prognózisukon, így idén továbbra is 3,1 százalékos, jövőre 3 százalékos, 2020-ban pedig 2,9 százalékos növekedésre számítanak.

A fejlett gazdaságok növekedésének üteme várhatóan lassul, miközben a nagyobb nyersanyag-exportáló feltörekvő piaci és fejlődő országokban stabilizálódik a fellendülés. A világgazdaság legfőbb kihívásai a gazdagabb országokban tapasztalható kamatemelés és a fejlődő országokban kitermelt nyersanyagok iránti kereslet csökkenése. Kockázatot jelentenek a kereskedelmi viták, a protekcionista kereskedelempolitikák, a pénzpiaci ingadozások és a geopolitikai feszültségek.

A hosszú távú növekedést kellene támogatni

Az Intézet elnöke szerint emberek milliói emelkedhetnek ki a szegénységből, főleg a gyorsan növekvő dél-ázsiai gazdaságokban, ha a növekedési ütemet fenn tudják tartani. Ez a régiós növekedés azonban még nem elegendő, hogy kezelni lehessen a rendkívüli szegénység jelentette problémákat a világ más részein. A politikai döntéshozóknak meg kell találniuk a módját, hogy a termelékenység fokozásának és a foglalkoztatottság bővítésének révén támogassák a hosszú távú növekedést.

El se hinnéd, mi hajtja a magyar gazdaságot - További részletek >>>

Az előrejelzés szerint a fejlett országok GDP-je idén 2,2 százalékkal, jövőre 2,0 százalékra, 2020-ban pedig 1,7 százalékra mérséklődhet az ütem (a monetáris politikák várható szigorításával párhuzamosan.) A feltörekvő és fejlődő országok növekedésének üteme az idei 4,5 százalékról 4,7 százalékra emelkedhet jövőre, és maradhat ez az ütem 2020-ban is, miközben a nyersanyagárak emelkedése és a nyersanyag-exportáló országok fellendülése stabilizálódik.

Kína hasít

Számítások szerint az olajárak idén több mint 32 százalékkal emelkedhetnek, míg az energiahordozókat nem tartalmazó nyersanyagok csoportjában az idei 5,1 százalékról 0,2 százalékra eshet vissza az áremelkedés üteme.

Az USA gazdasága az adócsökkentéseknek köszönhetően idén 2,7 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal, míg 2020-ban 2 százalékra csökkenhet az ütem. Az euróövezetben hasonló a tendencia: az idei 2,1 százalékról jövőre 1,7 százalékra, 2020-ban pedig 1,5 százalékra mérséklődhet a GDP-növekedés mértéke.

Kínában idén 6,5 százalékkal, jövőre 6,3 százalékkal, 2020-ban pedig 6,2 százalékkal bővülhet a GDP, amit a szabályozási és makroprudenciális politikák, valamint a fiskális politika szigorítása segíti. Mindeközben a világ második legnagyobb gazdasága igyekszik átállni a gyakran költséges beruházások által vezérelt szédítő ütemű növekedésről a fogyasztásra épített lassabb, egyenletesebb növekedésre.

Újabb komoly meglepetés: ezt gondolják Magyarországról

A Világbank is javított a magyar gazdaság idei növekedési előrejelzésén. Részletek >>>

Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG