3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A globális gazdaság erőteljes növekedésére számít a Világbank.

Idén is erőteljesen bővül a világgazdaság, de a következő években fokozatosan lassul az ütem és jelentős lefelé mutató kockázatok fenyegetik a növekedést – írja a Világbank előrejelzésében. A szakértők nem változtattak januári prognózisukon, így idén továbbra is 3,1 százalékos, jövőre 3 százalékos, 2020-ban pedig 2,9 százalékos növekedésre számítanak.

A fejlett gazdaságok növekedésének üteme várhatóan lassul, miközben a nagyobb nyersanyag-exportáló feltörekvő piaci és fejlődő országokban stabilizálódik a fellendülés. A világgazdaság legfőbb kihívásai a gazdagabb országokban tapasztalható kamatemelés és a fejlődő országokban kitermelt nyersanyagok iránti kereslet csökkenése. Kockázatot jelentenek a kereskedelmi viták, a protekcionista kereskedelempolitikák, a pénzpiaci ingadozások és a geopolitikai feszültségek.

A hosszú távú növekedést kellene támogatni

Az Intézet elnöke szerint emberek milliói emelkedhetnek ki a szegénységből, főleg a gyorsan növekvő dél-ázsiai gazdaságokban, ha a növekedési ütemet fenn tudják tartani. Ez a régiós növekedés azonban még nem elegendő, hogy kezelni lehessen a rendkívüli szegénység jelentette problémákat a világ más részein. A politikai döntéshozóknak meg kell találniuk a módját, hogy a termelékenység fokozásának és a foglalkoztatottság bővítésének révén támogassák a hosszú távú növekedést.

El se hinnéd, mi hajtja a magyar gazdaságot - További részletek >>>

Az előrejelzés szerint a fejlett országok GDP-je idén 2,2 százalékkal, jövőre 2,0 százalékra, 2020-ban pedig 1,7 százalékra mérséklődhet az ütem (a monetáris politikák várható szigorításával párhuzamosan.) A feltörekvő és fejlődő országok növekedésének üteme az idei 4,5 százalékról 4,7 százalékra emelkedhet jövőre, és maradhat ez az ütem 2020-ban is, miközben a nyersanyagárak emelkedése és a nyersanyag-exportáló országok fellendülése stabilizálódik.

Kína hasít

Számítások szerint az olajárak idén több mint 32 százalékkal emelkedhetnek, míg az energiahordozókat nem tartalmazó nyersanyagok csoportjában az idei 5,1 százalékról 0,2 százalékra eshet vissza az áremelkedés üteme.

Az USA gazdasága az adócsökkentéseknek köszönhetően idén 2,7 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal, míg 2020-ban 2 százalékra csökkenhet az ütem. Az euróövezetben hasonló a tendencia: az idei 2,1 százalékról jövőre 1,7 százalékra, 2020-ban pedig 1,5 százalékra mérséklődhet a GDP-növekedés mértéke.

Kínában idén 6,5 százalékkal, jövőre 6,3 százalékkal, 2020-ban pedig 6,2 százalékkal bővülhet a GDP, amit a szabályozási és makroprudenciális politikák, valamint a fiskális politika szigorítása segíti. Mindeközben a világ második legnagyobb gazdasága igyekszik átállni a gyakran költséges beruházások által vezérelt szédítő ütemű növekedésről a fogyasztásra épített lassabb, egyenletesebb növekedésre.

Újabb komoly meglepetés: ezt gondolják Magyarországról

A Világbank is javított a magyar gazdaság idei növekedési előrejelzésén. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG