2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 100 legnagyobb osztalékot fizető cég első negyedéhez tartozó társaságok közül többen kormányzati megrendeléseket kaptak, 11 közülük pedig stratégiai partnere a kormányzatnak - írja a Népszabadság

Egyre több részlet tudható meg Magyarország legnagyobb osztalékfizető társaságairól. A Népszabadság és az Opten által összeállított listáról már tudni lehetett, hogy a legnagyobb – közel 900 milliárd forintos – pénzkivételt az Audi tette meg - a cég a pénzt magyar anyavállalatának utalta, amely ebből egy belga társcégében vásárolt kisebbségi részt. A tavaly osztalékként kifizetett közel 3 ezermilliárd - a Magyarországon belüli utalásokat kiszűrve közel 2,5 ezermilliárd - forint zöme, 1,35 ezermilliárd forint 28 társasághoz kapcsolódik, amelyek közül több offshore-szerű jegyeket is mutat, s közülük 11 vállalt a kormánnyal stratégiai partnerséget.

A harmadik-ötödik helyet az amerikai GE három hazai leánya foglalja el nagyjából azonos összeg egymáshoz utalásával, amely sor végén GE Infrastructure Central & Eastern Europe Kft. 147 milliárdot utalt külföldre, az osztrák General Electric Austria GmbH-nak, valamint a holland bejegyzésű GE Energy Europe BV-nek és Logistics Europe BV-nek.

2012 szeptemberében záródó üzleti éve után 54 milliárd forint osztalékkal nyolcadik az ifjúsági csatornáiról - MTV, Viva, Comedy Central, Nickelodeon - ismert Viacom International Kft.

A gyógyszergyártó Chinoin 26 milliárdot utalt a kormánypartner francia Sanofi-Aventisnek, míg a kukoricafeldolgozó Hungrana-gyártól 24 milliárdot kaptak a tulajdonosok.

Az Alcoa-Köfém-gyár 17 milliárdot fizetett közvetlenül spanyol anyacégének, amely az Alcoa Európai Keréktermék Kft.-től is kapott négymilliárdot. A francia Schneider Electric közvetlenül 15 milliárdot kapott magyar cégétől. A Taurus-gumik gyártását mostanság megszüntető francia Michelin svájci cége 14 milliárdos utalást kapott.

A fenti tételekhez képest szerény a Mercedes-gyár 7,5 milliárdoa utalása, illetve az a 6,5 milliárd forint, amit az osztrák Strabag tulajdonában lévő M5 Holding GmbH kapott az AKA Alföldi Koncessziós Autó pálya Zrt.-től, míg a Strabag Zrt. 5,5 milliárdot adott osztrák anyacégeinek - írja a Népszabadság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG