BUX
36 165.63
-0.48%
-175.00
OTP
10 460.00
-2.15%
-230.00
MOL
1 991.00
+0.20%
+4.00
RICHTER
6 820.00
+0.81%
+55.00
MTELEKOM
400.00
-0.12%
+0.00
 
2020. április 7. 23:14

Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.

Egyrészt a rendelet mellékletében rögzítették a veszélyhelyzetben létfontosságúnak számító szektorokat, ennek alapján ilyenné vált az ivóvíz-, a villamosenergia-, a földgáz, és a kőolajellátás biztosításával összefüggő munkakörök mellett a légiközlekedési irányítás, a reptéri biztonsági szolgáltatás és földi kiszolgálás, a vasúti szolgáltatások és a forgalomirányítás üzemeltetése, a pénzügyi szektor, a gyógyszerellátás, az egészségügyi szolgáltatás és az internetelérés biztosítása mellett például a DNS-szolgáltatás is.

Az eddig hatályos törvény alapján a létfontosságú vállalatok (kivéve a honvédelem szempontjából jelentős cégek) nyilvántartási adatait a katasztrófavédelem központja kezelte, és ezeket az adatokat a hatósági szervek csak írásban, az adatigénylés céljának meghatározásával és pontos megjelölésével kérhették ki, 15 napos határidővel. Ehhez képest a mostani módosítás szerint ezekhez az adatokhoz mostantól sokkal egyszerűbben hozzáférhet majd a „honvédelmi ágazat javaslattevő hatósága”, azaz a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztálya.

Emellett a kormány rendeletbe foglalta azt is, hogy a vállalatok üzemeltetői  katasztrófaveszély vagy katasztrófa esetén haladéktalanul kötelesek a  kijelölő hatóságot és a  hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szervét értesíteni, míg a honvédelmi szempontból is fontos cégek a Magyar Honvédség Központi Ügyeletének is kötelesek jelezni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a koronavírusos halálesetek száma Moszkvában
Wéber Balázs | 2020. május 29. 08:58
Az orosz fővárosban több mint kétszer annyian haltak meg koronavírus miatt áprilisban, mint eddig gondolták. A járvány lakosságszámra vetített halálozási rátája Belgiumban a legmagasabb a világon.
Makro / Külgazdaság A koronavírusról indít nemzeti konzultációt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 08:16
Mivel a miniszterelnök szerint most egy csendesebb időszak következik, ezért alkalmas az idő egy nemzeti konzultáció lebonyolítására. 
Makro / Külgazdaság Válságálló lehet a régiónk
MTI | 2020. május 28. 22:51
Közép-Európa EU-gazdaságai sem tudják elkerülni az idén a koronavírus-járvány okozta mély recessziót, de a térségi gazdaságok zöme gyorsan talpraáll a Moody's Investors Service értékelése szerint.
Makro / Külgazdaság USA: megroppanó költségvetés, egekbe törő gyilkossági mutatók
Káncz Csaba | 2020. május 28. 19:07
A múlt hónapban egyes amerikai szövetségi államokban 25 százalékkal csökkentek a költségvetési bevételek. Eközben az ország harmadik legnagyobb városa gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a bűnözés poklára jutott Detroit és Baltimore végigment. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Komoly csomaggal készül az Európai Bizottság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 16:54
Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszközét sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Itt a top 10-es lista: ezeket az országokat sújtja legjobban a koronavírus
Wéber Balázs | 2020. május 28. 16:46
Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.
Makro / Külgazdaság Még mindig milliók kértek munkanélküli segélyt Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:43
Úgy tűnik, hogy némi enyhülés látszik az Egyesült Államok munkaerőpiacán, a heti új munkanélküli segélykérelmek a múlt heti 2,4 millióhoz képest 2,1 millióra csökkentek.
Makro / Külgazdaság Ezért csúszhat a BMW-gyár építése?
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:28
Néhány hete komoly polémia kerekedett a Debrecenben épülő BMW-gyár körül, a sajtóban az jelent meg, hogy jelentősen csúszik a beruházás, míg Szijjártó Péter miniszter ezt cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges csúszás nem a járvány, hanem a magyar fél miatt következhet be.
Makro / Külgazdaság Több tízezer magyart fertőzhetett meg észrevétlenül a koronavírus
Gáspár András | 2020. május 28. 12:36
Csütörtökön is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, különösebb izgalmak és Müller Cecília nélkül.
hírlevél