BUX
33 179.82
+1.42%
+464.00
OTP
9 015.00
+2.27%
+200.00
MOL
1 920.00
+0.52%
+10.00
RICHTER
6 390.00
+0.55%
+35.00
MTELEKOM
364.00
+0.55%
+2.00
 
2020. február 27. 11:24

Gulyás Gergely szerint lesz elég egészségügyi maszk a patikákban, a börtönökben napi 25 ezer maszkot gyártanak. A kormány bízik abban, hogy nem marad el az olimpia.

Gulyás Gergely, Láng-Bognár Kinga és Kásler Miklós a rendkívüli sajtótájékoztatón. (Forrás: az Index élő Facebook-közvetítése)

A koronavírussal kapcsolatos szerdai kormánydöntéseket ismertette elsőként Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg nincs koronavírusos beteg Magyarországon, az eddig vizsgált minták között nem találtak pozitívat.

Kiemelte, hogy jelenleg 18 fő van karanténban Magyarországon, mindannyian jól vannak, panaszmentesek, két hét múlva lehet őket hazaengedni, ha addig nem jelentkeznek a betegség tünetei. Ismertette azokat a csatornákat, ahol a lakosság tájékoztatást tud kérni a vírussal kapcsolatban.

Felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi maszkok nem a betegség megelőzésére alkalmasak, hanem a betegség terjedésének megakadályozására. A hazai büntetés-végrehajtási intézményekben napi 25 ezer maszkot gyártanak, ezért a miniszter szerint biztosított az ellátás, 1,2 millió maszk kerül majd forgalomba. Továbbá közbeszerzés alóli mentességet adtak a betegség gyógyítására szolgáló gyógyszerekre, megelőzést szolgáló készítményekre.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a védekezésre felállt kormányzati törzs álláspontját ismertette, mely szerint nem zárható ki, hogy a koronavírus Magyarországra is megérkezzen. Azt a kérést tolmácsolta a magyar állampolgárok felé, hogy aki utat tervezett a fertőzött területekre, inkább halassza el. Az onnan hazaérkezők, így a diákok felé pedig az a kérés, hogy ne menjenek iskolába két hétig. Illetve az utazók mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzuli szervekkel.

Részben ide kapcsolódik, hogy a kormány tájékoztatást hallgatott meg a magyar olimpiai csapat felkészüléséről. Gulyás Gergely jelezte, hogy a kormány bízik abban, hogy a koronavírus miatt nem kell elhalasztani az olimpia idei megrendezését. A várakozások szerint egyébként 13 éremmel lehet számolni. Az ATV kérdésére, hogy felvetődhet-e a sportrendezvények lemondása, köztük a labdarúgó Eb hazai meccseinek lefújása a vírus miatt, azt mondta, hogy erre felelősségteljesen nem lehet ma nyilatkozni. Arra lehet számítani, hogy az érintett területekről a következő hónapokban nem fognak delegációk érkezni, tárgyalásra indulni.

Más döntések közül említést tett arról, hogy a Belügyminisztérium 30 milliárd forintot kap arra, hogy ideiglenes büntetés-végrehajtási intézményeket hozzon létre. A mobil börtönökre azért van szükség, mert a hazai intézmények telítettsége 115 százalékos (néhány éve még 143 százalékos volt). A belügyi tárca azt vállalta, hogy még idén 100 százalék alá csökken a telítettség a börtönökben. Gulyás ezzel összefüggésben üdvözölte a parlament döntését a börtönbizniszként elhíresült kártérítési esetek felszámolására.

Makro / Külgazdaság Mi lesz a kijárási korlátozással? Kövesse élőben itt az operatív törzs sajtótájékoztatóját!
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 10:50
Szerdán 11 órakor kezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója, amelyen most először részt vesz Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.
Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
hírlevél