1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Költségvetési Tanács elnöke egy konferencián mondta el véleményét.

A múlt év második felében megteremtődtek a növekedés feltételei, az államháztartás hiánya pedig az idén is a tervezett szinten tartható - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.

Kovács Árpád a KT és a Magyar Közgazdasági Társaság által a költségvetési politika és a gazdasági növekedés kapcsolatáról tartott konferencián tartott előadásának főbb megállapításait összegezte.

A tartalékból is lehet pótolni

A KT kötelessége, hogy félévente véleményt nyilvánítson a központi költségvetés végrehajtásáról, és az államadósság várható helyzetéről. Kovács Árpád a tavalyi és az idei első féléves értékelést állította párhuzamba.

Tavaly az egyszeri hatások domináltak az első félévben, a kiadási tételeknél túllépések, a bevételeknél pedig elmaradások jelentkeztek. A bevételek jelentős részénél idén is elmaradások keletkeztek. Ennek oka a tervezettnél alacsonyabb növekedés, és infláció, továbbá az új adónemek nehéz tervezhetősége. Kovács Árpád szerint azonban, a költségvetési tartalékból pótolhatók ezek a kiesések.

Két százalékig bármi lehet

Kovács Árpád dicsérte a kormányt azért, hogy folyamatosan korrigálja a költségvetés mindkét oldalát. Utalt a májusi egyenlegjavító intézkedésekre, továbbá az augusztusban hatályba lépő közteherviselési intézkedésekre, amelyek a bevételi oldalt érintik.

Kérdésre válaszolva a KT elnöke úgy vélte, hogy a kormány által tervezett 0,7 százalékos növekedés ebben az évben tartható, bár 0 és 2 százalék között bárhol lehet a végeredmény. Az alacsony inflációról szólva pedig azt mondta, hogy "senki sem számított" arra, és ezáltal csökkennek a költségvetés bevételei.

Serkenteni kell a magyar exportot

A sajtótájékoztatón Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, a KT tagja kegyelmi állapotnak nevezte a jelenlegi helyzetet, amikor az infláció 3 százalék alatti, a hiány nem éri el a GDP 3 százalékát, és az államadósság folyamatosan csökken.

Domokos László ehhez kapcsolódva jelezte, hogy az alacsony alapkamat és infláció miatt egyes ágazatokban már most javult a beruházások megtérülése. A számvevőszéki elnök beszélt még a tájékoztatón arról a monitoring rendszerről, amelyet az ÁSZ alakított ki a zárszámadások és a költségvetések értékelésére.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója azt a tanulmányt ismertette, amely a német és a magyar gazdaság teljesítménye közti összefüggésről készült. Egészen 2010-ig nagyon szoros volt a korreláció a német világexport, és a Németországba irányuló magyar export között. Azóta a magyar export dinamikája visszaesett, pedig a németországi export többségét Magyarországon letelepedett német cégek adják. Ahhoz, hogy a német világexporttal újra együtt haladjon a magyar export, a tőkevonzó képességet kell helyreállítani. Nem elég az, hogy egy külső piac húzza a magyar exportot, azt belülről is serkenteni kell - tette hozzá.

A tájékoztatón jelen volt Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője is, aki az unió és a tagállamok közti viszonyról, valamint a fenntartható gazdasági növekedésről beszélt, illetve kiemelte az EU országspecifikus ajánlásait, amelyeket figyelembe kell venni a jövő évi költségvetésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy hónap alatt 141 ezer német kezdett el munkát keresni
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 16:21
A németországi munkanélküliségi adatok nagyjából megfeleltek a vártaknak.
Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG