Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Menti a menthetőt az Orbán-kormány az uniós jogállamisági vita árnyékában?

A friss Magyar Közlöny szerint a kormány több milliárd forint többlettámogatást biztosít önkormányzati projektek végrehajtására. Összesítésünk szerint 4 492 056 966 forint plusz pénz kerül a helyhatóságokhoz a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak támogatási keretéből.

Ipari park, piac, óvoda fejlesztése - néhány azon projektcélok közül, amire a kormány döntése alapján többletforráshoz juthatnak az érintett települések a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014 és 2020 között rendelkezésre álló keretéből. A közlöny szerint 29 önkormányzati fejlesztést egészítenek ki a támogatással, de ennél kevesebb önkormányzat számláján fog megjelenni a pénz: Nyíregyháza például négy projekttel szerepel a listán.

Ha már a szabolcsi megyeszékhelyet emeltük ki, ott közterületi felújításokra, a Zöld Város kialakítására, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, illetve szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére szolgáló támogatási kereteket bővítették most ki.

Az egy projektre jutó legmagasabb pótlólagos összeg azonban egy másik városra, Zalaegerszegre jut: az "Északi Ipari Park feltárása és közművekkel való ellátása" program eredeti 1,4 milliárd forintos támogatását most 1,043 milliárd forinttal toldják meg.

Van ellenzéki vezetésű település is a listán: Nyírbátor - ahol az ellenzéki erők által támogatott Máté Antal lett tavaly a polgármester - 200 millió forinthoz jutott most az eredeti 1,021 milliárd forinton felül az ipari park infrastrukturális bővítésére.

A kormányhatározat értelmében a 29-ből kilenc projekt esetében el kell tekinteni egy jogszabályi megkötéstől, amely ezt tartalmazza: "Ha a költségnövekmény mértéke elérné a támogatási szerződésben vagy támogatói okiratban szereplő eredeti támogatási összeg 30 százalékát, a költségnövekmény nem támogatható." Így tehát biztosítható a többletforrás akadálytalan eljuttatása azokhoz a településekhez, amelyek átlépnék ezt a határt.

A kormány döntésére egy olyan helyzetben került sor, amikor az Európai Unióval éppen lezárult a végletekig feszített költségvetési vita. Amelynek a tétje az volt, hogy kössék-e jogállamisági feltételekhez az uniós támogatások folyóstását, valamint a Helyreállítási Alap felhasználását. A vita végül kompromisszummal zárult: megmaradnak a feltételek, de a használhatóságuk korlátozására is született egy dokumentum a tanácsban. Az Európai Parlamentnek még lehet azonban beleszólása ebbe, és hallani olyan hangokat, amelyek szerint nemcsak a következő, 2021-től induló hétéves költségvetési időszak kifizetéseire kellene kiterjeszteni a jogállamisági elvárásokat, hanem a már futó - tehát a jelenlegi költségvetési éra alatti - projektekre is. A kormány mindenesetre elébe megy az eseményeknek azáltal, hogy milliárdos nagyságrendben engedi ki a pénzt a fejlesztési célokra szolgáló alapokból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
Makro / Külgazdaság Egyre több szülő jelzi, hogy nem engedi iskolába gyermekét
Kormos Olga | 2021. április 13. 13:58
Egyre több gyerek, szülő, tanár és szervezet ad hangot annak, hogy az általános iskolák április 19-re tervezett nyitása szembe megy a józan ésszel. Nemcsak azért, mert a járványadatok továbbra is elképesztően aggasztóak, de a pedagógusok oltása sem alakított még ki megfelelő immunitást.
Makro / Külgazdaság A járvány sem borította meg a magyar egyensúlyi folyamatokat
Király Béla | 2021. április 13. 13:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden online sajtótájékoztatón mutatta be a 2020-as fizetési mérleg adatait. Ebből egyebek mellett az is kiderült, hogy a járvány okozta bevételek kiesése és az egészségügyi terhek miatt jelentkező többletkiadások ellenére is kedvezően alakultak a külső egyensúlyi folyamatok.
Makro / Külgazdaság Gerendai Károly: ha engedik, akkor májusban kinyit az éttermem!
Vég Márton | 2021. április 13. 11:08
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni. 
Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
hírlevél
depositphotos