Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Menti a menthetőt az Orbán-kormány az uniós jogállamisági vita árnyékában?

A friss Magyar Közlöny szerint a kormány több milliárd forint többlettámogatást biztosít önkormányzati projektek végrehajtására. Összesítésünk szerint 4 492 056 966 forint plusz pénz kerül a helyhatóságokhoz a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak támogatási keretéből.

Ipari park, piac, óvoda fejlesztése - néhány azon projektcélok közül, amire a kormány döntése alapján többletforráshoz juthatnak az érintett települések a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014 és 2020 között rendelkezésre álló keretéből. A közlöny szerint 29 önkormányzati fejlesztést egészítenek ki a támogatással, de ennél kevesebb önkormányzat számláján fog megjelenni a pénz: Nyíregyháza például négy projekttel szerepel a listán.

Ha már a szabolcsi megyeszékhelyet emeltük ki, ott közterületi felújításokra, a Zöld Város kialakítására, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, illetve szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére szolgáló támogatási kereteket bővítették most ki.

Az egy projektre jutó legmagasabb pótlólagos összeg azonban egy másik városra, Zalaegerszegre jut: az "Északi Ipari Park feltárása és közművekkel való ellátása" program eredeti 1,4 milliárd forintos támogatását most 1,043 milliárd forinttal toldják meg.

Van ellenzéki vezetésű település is a listán: Nyírbátor - ahol az ellenzéki erők által támogatott Máté Antal lett tavaly a polgármester - 200 millió forinthoz jutott most az eredeti 1,021 milliárd forinton felül az ipari park infrastrukturális bővítésére.

A kormányhatározat értelmében a 29-ből kilenc projekt esetében el kell tekinteni egy jogszabályi megkötéstől, amely ezt tartalmazza: "Ha a költségnövekmény mértéke elérné a támogatási szerződésben vagy támogatói okiratban szereplő eredeti támogatási összeg 30 százalékát, a költségnövekmény nem támogatható." Így tehát biztosítható a többletforrás akadálytalan eljuttatása azokhoz a településekhez, amelyek átlépnék ezt a határt.

A kormány döntésére egy olyan helyzetben került sor, amikor az Európai Unióval éppen lezárult a végletekig feszített költségvetési vita. Amelynek a tétje az volt, hogy kössék-e jogállamisági feltételekhez az uniós támogatások folyóstását, valamint a Helyreállítási Alap felhasználását. A vita végül kompromisszummal zárult: megmaradnak a feltételek, de a használhatóságuk korlátozására is született egy dokumentum a tanácsban. Az Európai Parlamentnek még lehet azonban beleszólása ebbe, és hallani olyan hangokat, amelyek szerint nemcsak a következő, 2021-től induló hétéves költségvetési időszak kifizetéseire kellene kiterjeszteni a jogállamisági elvárásokat, hanem a már futó - tehát a jelenlegi költségvetési éra alatti - projektekre is. A kormány mindenesetre elébe megy az eseményeknek azáltal, hogy milliárdos nagyságrendben engedi ki a pénzt a fejlesztési célokra szolgáló alapokból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kevesen fértek bele az Orbán-kormány mentőcsónakjába
Vég Márton | 2021. január 23. 19:06
Tragikus állapotban van a hazai turizmus, de az Orbán-kormány mentőcsomagja sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: mindössze 3 milliárd forint lett a támogatás 2020 végén, mert sokan inkább elbocsátottak dolgozókat, így pedig nem járt a segítség.
Makro / Külgazdaság A cseheknek is kevesebb oltás jut
MTI | 2021. január 23. 17:00
Az eredetileg tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb, koronavírus elleni vakcinát kap Csehország a következő néhány hétben a Pfizer/BioNTech cégektől - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szombaton a dél-morvaországi Brünnben, miután megkapta az egyik helyi kórházban a védőoltás második adagját is.
Makro / Külgazdaság Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását
MTI | 2021. január 23. 15:14
Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását, mivel nincs elegendő oltóanyag, a meglévő vakcinát azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója.
Makro / Külgazdaság Magyarország ismét vörös besorolást kapott
MTI | 2021. január 23. 14:22
Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra is csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel, csupán 420-szal kevesebbet a megelőző napinál. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.
Makro / Külgazdaság Merkely Bélával próbálja meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány - videó
MTI | 2021. január 23. 13:20
A kormány internetes tájékoztató videosorozatot indít az oltással kapcsolatban - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szombaton az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Már nem kell Varga Mihály engedélye a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 12:22
Már bármennyit tartalékolhat a kormány a járvány elleni védekezésre
Makro / Külgazdaság Oroszországban ellenzéki tömegtüntetések kezdődtek
MTI | 2021. január 23. 11:30
Az orosz Távol-Keleten megkezdődtek szombaton az előzetes letartóztatásba helyezett ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij érdekében meghirdetett, nem engedélyezett országos tüntetések, és megindult a résztvevők elleni hatósági fellépés is.
Makro / Külgazdaság "Logikus, ha a Pfizer rugalmassági elemeket is beépített a szerződésbe" - mondja a jogász
Kormos Olga-Wéber Balázs | 2021. január 23. 11:15
A Pfizer átmenetileg csökkenti az Európába tartó vakcina-szállítmányok mennyiségét. Az olaszok és a lengyelek perelnének, a németek idegesek, a magyarok szerint jogilag nem támadható a cég a késésekért. Az Európai Bizottság magyarázatot vár a Pfizertől. Jogi szakértőt kérdeztünk és körbenéztünk, hol, milyen lépéseket terveznek az oltási ütemtervek belassulása miatt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 1344 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 09:21
1344 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 358 317 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Népszava: az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 07:59
El sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata.
Friss
hírlevél