<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentősen rontotta jövő évi előrejelzését a portugál jegybank, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a szerkezetátalakítási program lazítása veszélyesen megemelné az ország eladósodottságát.

A Banco de Portugal őszi gazdasági jelentésében 1,6 százalékos csökkenésre módosította 2013-as GDP-előrejelzését a nyári jelentésében jelzett stagnálásról. Az új előrejelzés alapján 2013 lesz sorban a harmadik egymást követő év, amikor csökken az ország gazdasági teljesítménye. A portugál jegybank nem változtatott 2012-es 3 százalékos GDP-csökkenést kilátásba helyező előrejelzésén. Az idei három százalékos GDP-csökkenés a legnagyobb mértékű a hetvenes évek óta.

A portugál kormány idén 3 százalékos, 2013-ra pedig 1 százalékos GDP-csökkenéssel számol. Jövő évi GDP-előrejelzését a megszorítások következtében csökkenő lakossági kereslet miatt módosította lefelé a jegybank. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a tényadatok, különösen az export esetében, rosszabbak is lehetnek az előrejelzésben foglaltaknál. Az export jövőre a jegybank várakozásai szerint 5 százalékkal növekszik az idei 6,3 százalék után. A lakossági fogyasztás ugyanakkor 3,6 százalékkal csökken az idei 5,8 százalékos visszaesés után.

Portugália a 78 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomag fejében 2012 közepe óta kiadáscsökkentéseket és adóemeléseket magában foglaló költségvetési kiigazító programot hajt végre. Pedro Passos Coelho miniszterelnök 2013-ra az ideihez képest 5,3 milliárd eurós deficitcsökkentő programot jelentett be jövedelem-, vagyon- és tőkenyereség adók emelése révén. A belföldi kereslet további csökkenését maga után vonó intézkedések a recesszió elmélyülésének veszélyét vetítik előre.

 

hirdetés

A jegybank őszi előrejelzésében rámutatott, hogy gazdasági szerkezetátalakítási program lazítása "az államadósság növekedését vonná maga után, ami veszélybe sodorná a törlesztés fenntarthatóságát". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormánynak az adók emeléséről a kiadáscsökkentésre kellene áthelyeznie költségvetési kiigazító erőfeszítéseinek súlypontját. Az idei költségvetési hiány is azért tévesztett célt - írja a jegybank jelentése - mert a mélyülő recesszió miatt az adóbevételek elmaradtak a tervezettől. "Ebben a helyzetben nem ajánlatos késlekedni a gazdasági növekedést támogató pénzügyi kiigazítások végrehajtásával" - mutatott rá a jegybank őszi gazdasági jelentésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Makro / Külgazdaság Utolsó kancellári videóüzenetében a vírus veszélyeire figyelmeztetett Merkel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:04
Minden németet arra kért, oltassa be magát.
Makro / Külgazdaság Macron szerint közös európai nagykövetség nyílhat Afganisztánban
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 09:56
A francia elnök azt mondta, több ország dolgozik ezen.
Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló