BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 9. 16:27

Egy-két napon belül lezárulhatnak a tárgyalások az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodásról Magyarország és az Egyesült Államok között

Egy-két napon belül lezárulhatnak a tárgyalások az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodásról Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár kedden Budapesten az MTI-nek. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást az egyszer már módosított tervek szerint szeptember 10-ig írták volna alá.

Még egyeztetünk, reményeink szerint egy-két napon belül lezárulhatnak a megbeszélések. Ezt követően kerülhet a javaslat ötpárti egyeztetésre, illetve a kormány, majd a parlament elé - mondta Horváthné Fekszi Márta az MTI-nek. Hozzátette: nem kizárt, hogy a jövő héten ötpárti egyeztetés lesz az egyezményről. A magyar javaslatokat az amerikai külügyi, az igazságügyi és belbiztonsági minisztérium államtitkára is megvizsgálta. A indítványok egy részére már kedvező választ adtak az amerikaiak - tette hozzá. Magyarország nagyon komolyan veszi azt, hogy a szerződés teljes mértékben megfeleljen az emberi és szabadságjogoknak - húzta alá Horváthné Fekszi Márta.

Az amerikai nagykövet a nyár elején azt mondta az MTI-nek, hogy július végén, augusztus elején aláírják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást. Később a Külügyminisztérium azzal számolt, hogy szeptember 10-ig megköthetik az egyezményt. Szeptember 2-ra ötpárti egyeztetést is hirdettek a kérdésben, ami elmaradt.

April H. Foley nagykövet az MTI-nek korábban azt mondta, az amerikai fél miatt csúszik a vízummentességi megállapodáshoz szükséges utolsó szerződés aláírása Magyarország és az Egyesült Államok között. Az amerikai belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium továbbra is egyeztet arról, mit szeretnének elérni ezzel az egyezménnyel - mondta a misszióvezető.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy megszületik az utolsó hiányzó megállapodás a bűnügyi adatok cseréjéről és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezt követően dönt az amerikai adminisztráció arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.

A vízummentességi programhoz csatlakozás előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni. A vízummentességet élvező 27 országgal ellentétben a közép- és kelet-európai államok polgárainak jelenleg százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.

Januárban válhat valóra az amerikai álmunk 
Vízummentesség: Amerika húzza az időt?
Idén még biztos kell vízum
Amerikai nyaralás: ne csak a laptopjától búcsúzzon 

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél