3p

Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2 – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A szervezet kiemeli, a többi év novemberéhez viszonyítva az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,7) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (54,1).

Mint az MLBKT írja, a válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be nekik. Az októberi bővülést követően novemberben mérsékeltebb tendenciát figyeltek meg, a BMI index kevéssel 50,0 felett áll.

Az indexek többnyire csökkentek, hat index áll a fellendülési tartományban.

  • Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 6,2 százalékponttal csökkent.
  • A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,5 százalékponttal csökkent október után, noha az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a kilencedik legalacsonyabb e havi érték.
  • A foglalkoztatás 50 pont felett áll, az indexérték 1,8 százalékponttal nőtt. Az indexérték a tizennegyedik legmagasabb e havi érték.
  • A szállítási átfutási idő index immár 50,0 felett áll, értéke 15,3 százalékponttal nőtt októberhez képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legmagasabb érték 1995 óta.
  • A vásárolt készletek index szűkülést mutat, az index értéke 1,3 százalékponttal alacsonyabb novemberben. Értéke 50,0 pont alatt áll és visszaesést mutat. Az e havi indexérték az hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta.
  • A külpiaci mutatók közül az import indexe 1,7 százalékponttal emelkedett, az exporté 0,6 százalékponttal alacsonyabb a friss felmérés szerint. Utóbbi negyedik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban is folytatódik.
  • A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 19,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb e havi érték.
  • A beszerzési mennyiség index 2,9 ponttal nőtt. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizedik legalacsonyabb e havi adat.
  • A késztermékkészletek indexe 0,2 százalékponttal nőtt e hónapban, értéke továbbra is szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a nyolcadik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. Az MLBKT 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mért, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A logisztikai ernyőszervezet rámutat, a 2023. novemberi BMI index alacsonyabb az októberi (52,3) értéknél. November átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a novemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a kilencedik legalacsonyabb november havi érték – hívják fel a figyelmet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG