<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az ingatlanpiac és a nyersanyagárak esése pillanatok alatt hullámzik át a kínai gazdaság más szektoraiba. Peking a gyors növekedés idején nem hajtotta végre a kellemetlen reformokat. Most pedig azzal néz szembe, hogy ha nem tudnak előrelépni a strukturális gondok orvoslásában, akkor tovább lassul a GDP bővülése.

Kína növekedésének tradicionális hajtómotorjai – feldolgozóipar, ingatlanfejlesztés és a helyi önkormányzatok infrastruktúrális kiadásai – mostanra a gazdaság növekedés legnagyobb veszélyforrásaivá lettek.

Esik az acélár

Bár a hivatalos szervek is számolnak a lassulással, de szakértők szerint a visszaesés jóval fájdalmasabb lehet, mint azt Peking elismeri. A szerdán publikált adatok 2008 óta a legalacsonyabb ütemű ipari termelés-növekedésről árulkodnak, 6,8 százalékal emelkedve éves alapon az első két hónapban. A lassulást csak erősíti a nyersanyagárak esése. A termelői árindex 4,8 százalékal esett a múlt hónapban éves alapon, a legmeredekebb esés 2009 óta.

Mindeközben Kína acél-exportja 55 százalékal ugrott meg a februárban záródott elmúlt 12 hónapban. Mivel belföldön csuklik össze az ingatlanpiaci kereslet, a túlkapacitások alatt nyögő acélkohók rohamtempóban próbálják exportálni feleslegeiket.  2009 óta nem látott mélypontra, tonnánként 60 dollár alá esett a kínai vasércár a múlt héten, köszönhetően a gyenge keresletnek és növekedési kilátásoknak az ázsiai országban.

A lassulás a legrosszabbkor jön az 567 milliárd dolláros adósságállomány alatt nyögő Kínai Vasúttársaságnak. A kínai vasúti teherfuvarozás mintegy 60 százaléka szén szállításához köthető, ez pedig a csökkenő acélipari termelésnek köszönhetően esik vissza. Az elmúlt hónapokban éves alapon ezért 10 százalékal esett vissza a vasúti teherszállítás az országban. 

Új idők, új szlogen

A hivatalos propaganda új szlogenje szerint a társadalom "új normális" állapota alakul ki, értsd: lassul a gazdaság növekedése annak minden nehézségével. Li Ko-Csiang miniszterelnök az ország parlamentje előtt tartott beszédében hosszan sorolta az ország előtt álló teendőket. Az életminőséget romboló szmog felszámolásához át kell állni a tiszta energiatermelésre, ki kell terjeszteni az áfarendszert, szorosabb ellenőrzés alá kell vonni a helyhatóságok - pénzügyi lufikkal felérő - eladósodását, vissza kell szorítani a bürokratikus aktatologatást és szabályozni kell a bankok betétbiztosítását.

Szakértők szerint viszont Peking elszalasztotta a lehetőséget, hogy a gyors növekedés idején hajtsa végre a kellemetlen reformokat. Most pedig azzal néz szembe, hogy ha nem tudnak előrelépni a strukturális gondok orvoslásában, akkor tovább lassul a GDP bővülése.

Peking a munkahelyteremtés témájában is új hangokat üt meg. Kedden az Emberi Erőforrások Minisztere ismerte el, hogy az első két hónapban éves alapon csökkent az újonnan létrehozott városi munkahelyek száma. Sőt hozzátette, hogy a helyzet szerinte tovább fog romlani, bár konkrét számokat nem volt hajlandó megnevezni. 

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG