3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai elnökök korábban is lemondták az észak-koreai diktátor-dinasztia tagjaival való találkozást, tartván attól, hogy csak saját presztízsét növelné az aktuális kedves vezető, tárgyalási eredmények nélkül. Úgy néz ki, most is jobb lenne elkerülni ezt a helyzetet.

Egy Trump és Kim Dzsongun találkozó problémás mivoltát egy politikai elemző foglalta össze a CNBC-nek nyilatkozva. Szerinte az egyik legfőbb probléma, hogy Trump kevéssé érti az észak-koreai komplex politikai rendszert, nem olvas utána, és noha ezt megtehetik a tanácsadók, ők most el vannak foglalva saját helyzetükkel (utalva ezzel az új nemzetbiztonsági főtanácsadó, John Bolton kinevezésére).

Az ellenség felkészült

Ezzel szemben az észak-koreaiak jó alaposan felkészültek, úgy jelennének meg a tárgyalásokon, hogy az összes szóba jöhető témakör minden részletét alaposan tanulmányozták, mindenre lenne valamilyen frappáns, esetleg meghökkentő mondanivalójuk. A szakértő szerint például azzal kezdődhetne a megbeszélés, hogy Kim Dzsongun 40 perces beszédet tart az egykori koreai háborúban elkövetett amerikai háborús bűnökről (mellesleg a háború azóta sincs lezárva, csak tűzszünet van érvényben, 65 éve). Felmerül a kérdés, hogy Trump hogy bírná ezt a szóáradatot, kell-e neki, hogy végighallgassa ezt kis rakétaemberétől, ahogy korábban nevezte?

Aknamező

A két vezető elvileg május végén találkozna, de egyelőre semmilyen részletes menetrend nem lett kialakítva, nincs hely és időpont, és nem tudni, kik vennének még részt a találkozón, sőt, hogy ott lenne-e a Bolton, aki korábban az Észak-Korea elleni megelőző csapást szorgalmazta. A Georgetown University professzora, Michael  J. Green szerint az Észak-Koreával való tárgyalás egy aknamező, ahol a tárgyalófél csapdák sorozatát állítja. Ebben több évtizedes tapasztalatuk van, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsát is állandóan megpróbálták kijátszani, megvezetni.

A szakértő szerint azt, hogy ezt kezelni tudják, alacsonyabb rangú diplomaták csoportjának kéne kidolgozni egy megfelelő tervet, de erre a hátralévő szűk 8 hét nem elegendő. Így komoly kockázata van a csapdába futásnak, és ez nem azért kellemetlen, mert nem történik megegyezés, esetleg nem jutnak semmire, hanem azért, mert ha az amerikai elnök találkozik az észak-koreai diktátorral, ezzel gyakorlatilag elismeri őt, és ettől eddig minden elődje ódzkodott.

Kína már megvan neki

Kim Dzsongun máris így is learatott egy babért, amikor a közelmúltban a kínai elnökkel találkozott, de Kína egyrészt korábban baráti viszont ápolt a dinasztiával, másrészt a kínai párt, miután már sok évtizede van hatalmon, igen tapasztalt az ilyen helyzetek kezelésében, valószínűleg tisztában vannak Kim Dzsongun összes lehetséges trükkjével, melyeket éppen ezért velük meg sem próbál eljátszani. Ráadásul nem is nagyon nyilatkoztak a felek, hogy mi hangzott el Pekingben, mire jutottak és mire nem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG