Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szlovák kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy tegyen valamit, miután nemrég megöltek egy újságírót, aki korrupciós ügyekkel, valamint a szlovák kormány és az olasz maffia közti kapcsolatokkal foglalkozott. Fico miniszterelnök meneszti belügyminiszterét, hogy ez elég-e, a szlovák-magyar Most-Híd párton múlik.

Robert Kalinák nem csak belügyminiszter, hanem miniszterelnök-helyettes is volt, Fico szövetségese. Ő maga úgy indokolta távozását, hogy az ország stabilitása érdekében kell ezt meglépnie. Kalinák a második miniszter, akinek a botrány kirobbanása óta le kell mondania: korábban Marek Madarics kulturális miniszter távozott. Ez azonban nem volt elég: szombaton 40 ezres tömeg tiltakozott Pozsonyban Fico kormánya ellen, ami a független Szlovákia legnagyobb tüntetése volt.

Brutális gyilkosság

A szlovák kormányválság akkor alakult ki, amikor Ján Kuciak újságírót, aki mindössze 27 éves volt, és menyasszonyát, Martina Kusnírovát holtan találták lakásukban, a fiatal párt agyonlőtték. Kusniak korrupciós ügyekre és csalásokra specializálódott, oknyomozó újságíró volt. Cikkei olyan személyekről is említést tettek, akik üzleti kapcsolatban voltak a most távozó belügyminiszterrel. A koalícióban részt vevő Most-Híd párt szerint a nyomozás ideje alatt belügyminisztersége összeférhetetlenséget jelent, így tegnapig adtak neki ultimátumot a távozásra, mondván, ha ez nem történik meg, kilépnek a koalícióból és akkor összeomlik a kormány.

Maffia

A rendőrség bejelentette, hogy az újságíró halála vélhetően összefüggésben volt egy folyamatban lévő nyomozással, amely magasrangú szlovák politikusok és egy olasz bűnözői szervezet közötti kapcsolatokat próbálta felgöngyölíteni. A hónap elején a rendőrség letartóztatott hét olaszt, akiket az újságíró nevezett meg, de 48 órán belül mindegyiküket szabadon engedték. Fico egyik közeli munkatársa, Márai Trosková a The Guardian szerint közeli kapcsolatban volt az egyik letartóztatott, majd szabadon engedett olasszal.

Az általános felháborodás alapját az adja, hogy egy oknyomozó újságírót, aki a kormány és a maffia ügyeiben kutakodik, nyilván nem véletlenül és nem akárki gyilkol meg brutálisan, ráadásul élettársával együtt. Az nem valószínű, hogy a kormány lenne a dolog mögött, ellenben a maffia minden további nélkül szóba jöhet, hisz hasonló módszereket alkalmaznak évtizedek óta. A kormány persze annyiban vétkes lehet a tiltakozók szemében, hogy ilyen gyilkos szervezettel tartott kapcsolatot.

Maradhat-e Fico?

Hogy végül elég-e a belügyminiszteri lemondás, vagy a kormányfőnek is mennie kell, az lényegében a Most-Híd párton múlik. Ők döntenek, hogy ezek után maradhat-e a koalíció, vagy így sem támogatják tovább, netán további követeléseket támasztanak. Fico még múlt héten azt ígérte, hogy olyan megoldásokat fog javasolni a koalíciós partnerének, ami megfelel nekik, és hajlandó velük tovább tárgyalni. A miniszterelnök vélhetően bármire kész, hogy megtartsa hatalmát, a kérdés még az, hogy a tiltakozók is megelégszenek ennyivel, vagy addig fog tartani az elégedetlenség, amíg a köztársasági elnök mégiscsak kiírja az előrehozott választásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a Coviddal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Friss
hírlevél