<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brit miniszterelnök azt mondta a konzervatív képviselőknek, hogy még a Brexit-tárgyalások következő köre előtt távozik hivatalából.
Theresa May brit miniszterelnök. (Kép forrása: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)

Lemond Theresa May. A brit miniszterelnök ezt szerda délután, zárt ajtók mögötti tanácskozáson közölte a konzervatív párti képviselők befolyásos szakpolitikai testülete, az úgynevezett 1922 Bizottság tagjaival. May azt mondta, még a Brexit-tárgyalások következő köre előtt távozik hivatalából.

May bejelentésében arról beszélt, hogy az elmúlt, Brexittől terhelt időszak embert próbáló volt az egész országnak és a Konzervatív Pártnak is. Hozzátette, hogy ezzel együtt majdnem készen is állnak arra, hogy új fejezetet nyissanak, és fényesebb jövőt építsenek, azonban mindenek előtt be kell fejezni az aktuális feladatot. Azzal folytatta, hogy

nagyon tisztán érzékeli a pártban uralkodó hangulatot, miszerint erős az igény egy új megközelítésre és vezetésre a Brexit-tárgyalások második körében. És ő ennek nem fog az útjába állni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja a kilépés feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadását és a Brexit-folyamat végigvitelét.

May azzal folytatta, hogy készen áll hamarabb elhagyni a munkáját, mint eredetileg szándékában állt, mert ezzel azt teszi, ami az országnak és a pártjának a legjobb. Végül arra kérte a képviselőket, hogy álljanak ki a Brexit mellett, hogy végrehajthassák "történelmi kötelezettségüket" - hogy véghezvigyék a brit nép akaratát, és simán és rendben kilépjenek az Európai Unióból.

A Guardian tudósítása szerint May bejelentését tiszteletteljesen és komoran fogadták a konzervatív képviselők. George Freeman szerint ez volt a miniszterelnök "valaha tartott legjobb beszéde", melyben "hihetetlen méltóságot" mutatott. David Mundell Skóciáért felelős miniszter szerint May ismét megmutatta, hogy a személyes nyereség helyett mindig a nemzet érdekeit helyezi legelőre. Közben Boris Johnson, a Brexit legfőbb arca kommentár nélkül hagyta ott a gyűlést, de a tudósítások szerint boldognak tűnt.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn már nem értékelte ilyen pozitívan May beszédét. Szerinte ez a húzás egyszer és mindenkorra megmutatta, hogy a miniszterelnök kaotikus Brexit-tárgyalásai valójában csak a pártja menedzseléséről szóltak, nem pedig elvekről és a közérdekről. Hozzátette: az új vezető választása nem lehet "konzervatív átverés", most már az embereknek kell dönteniük.

May leköszönésének lehetséges időrendje a következő: május 27-én megkezdődik a verseny a székéért, június 28-án May részt vesz az utolsó nemzetközi csúcsán, az Oszakában megrendezendő G20-on, majd július 10-én új konzervatív vezető lép a helyébe.

(Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos