<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bírálta a Reuters hírügynökségnek adott interjújában a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) Panikosz Dimitriádisz, aki április elején távozik a ciprusi központi bank éléről. Panikosz Dimitriádisz szerint az IMF túl szigorúan ítélte meg Ciprus helyzetét, ezért a szükségesnél több kár érte a ciprusi bankbetéteseket.

Ciprus 2013 márciusa óta kap segítséget az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság alkotta trojkától, amelynek keretében 10 milliárd eurónyi támogatást utalnak át az országnak részletekben.

A Moody's nemrég pozitívra javította Ciprus államkötvény-besorolásának kilátását. Részletek >>>

A hitel feltétele volt többek közt, hogy még 2013-ban felszámolták a Laiki bankot, és az ország vezető bankjánál, a Bank of Cyprusnál a 100 ezer eurónál nagyobb, nem biztosított betéteket befagyasztották, hogy ezekből lehessen kifizetni a bankok adósságait.

Az IMF munkatársai úgy ítélték meg akkoriban, hogy csak a 100 százalékos GDP-arányos államadósság fenntartható. Panikosz Dimitriádisz szerint, ha 120 százalékos államadósságot is engedélyeztek volna, akkor több hitelt kapott volna Ciprus, így kisebbek lettek volna a banki betétesek veszteségei.

Panikosz Demetriadesz azért mondott le, mert nem tetszett neki, hogy bírálták a válságkezelését. Részletek >>>
hirdetés

A mostani az első alkalom, hogy Panikosz Dimitriádisz bírálta az IMF számításait. Szerinte 2013 márciusában többször is kifogást emeltek az IMF-nél a számolási módszertan miatt, de a szervezet nem engedett. A távozó jegybankelnök szerint, ha az IMF megengedőbb, akkor kisebb lett volna a bizalomvesztés a nemzetközi befektetők körében, és most jobb lenne a ciprusi gazdaság helyzete.

A ciprusi GDP 2013-ban 5,4 százalékkal csökkent, de ez jelentősen kevesebb, mint a trojka által 2013-ban jósolt 8,7 százalékos csökkenés.

Visszaránthatja őket Ukrajna

Panikosz Dimitriádisz szerint a ciprusi gazdaság növekedésre a legnagyobb veszélyt az ukrajnai helyzet jelenti. Oroszország fontos gazdasági partnere Ciprusnak, és ha romlik az EU viszonya Oroszországgal, akkor az hátráltatja Ciprus kilábalását a recesszióból.

Panikosz Dimitriádisz ebben az interjúban se árulta el, hogy miért mond le. Ismert tény, hogy komoly ellentétek feszültek közte és a ciprusi köztársasági elnök között, és helyi sajtóhírek szerint pont a nemzetközi mentőcsomag félrekezelése miatt kritizálták korábban ciprusi politikusok is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bolsonaro azt mondta, a Covid-vakcinák növelik az AIDS vírusával való megfertőződés veszélyét
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:37
A brazil elnök ellen most vizsgálatot rendelt el egy bíró.
Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: idén az a legnagyobb ajándék, ha beoltjuk egymást
Tiszai Balázs | 2021. december 3. 08:39
Hamarosan indul is az újabb oltási kampány.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló