3p
A Lufthansa fapados leányvállalata, a Germanwings vesztett gépet, a francia hatóságok 148 halottról beszélnek. Az Airbus A320 Barcelonából tartott Düsseldorfba, a szerencsétlenség a francia Alpok felett történt.

Hivatalos információ

A Germanwings Facebookon hivatalosan is elismerte a katasztrófát, 150 áldozata van a szerencsétlenségnek. Létrehoztak egy információs számot az áldozatok családjának és barátainak, itt előzetes regisztráció után lehet érdeklődni: 0800 11 33 55 77

Amit eddig tudunk

Az Airbus A320 Barcelonából tartott Düsseldorfba, a szerencsétlenség a francia Alpok felett történt.

A DGAC repülési felügyelet információi szerint a gép Barcelonnette várostól nem messze, a francia Nizza üdülővárostól körülbelül 100 kilométerre zuhant le.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tűnt el.

Az adatok szerint mintegy 3-4000 láb percenkénti rátával süllyedt, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarképernyőről.

Az Airbus A320 a fapados légitársaságok „kedvence”, a legtöbb európai Wizz Air  járatot is ilyen repülő teljesíti.

Közben a Germanwingstől annyi nyilatkozat érkezett, hogy nem tudják pontosan mi okozta a szerencsétlenséget. A lezuhant gép 24 éves, és kezdetben a Lufthansánál szolgált.

Megszólalt a Lufthansa

A befektetők is reagáltak a katasztrófára, nagyot estek a Lufthansa részvényei

Carsten Spohr Lufthansa vezér a Twitteren kommentálta az esetet: „Még nem tudjuk, hogy pontosan mi történt a 4U 9525-ös járattal. A legmélyebb részvétem az utasok és a személyzet hozzátartozóinak és barátainak. Ha beigazolódnak a félelmeink, ez egy nagyon sötét nap a Lufthansa számára. Reménykedünk benne, hogy találunk túlélőket.”

Francois Hollande francia elnök szintén nyilatkozott az esettel kapcsolatban, mint mondta, a roncs egy nagyon nehezen megközelíthető területen van, ezért feltételezik, hogy az esetnek nincsenek túlélői. Az áldozatok körülbelül fele német.

A Reuters információi szerint az illetékes francia hatóságok elindultak a helyszínre, hamarosan megkezdhetik a mentést. A roncs a Méolans-Revel nevű, gyakorlatilag lakatlan területre zuhant. Bejelöltük a térképen:

27 éve zuhant le az első A320-as

1988-ban az Air France 296-os járata volt az első Airbus A320-as, amely lezuhant: egy légishow keretében 33 méter magasságban kellett volna átrepülnie a futópálya fölött kiengedett futóművel, ám túl alacsonyan közelítette meg a pályát, hozzáért a fák csúcsához, a futópálya végén a földbe csapódott. Hárman haltak meg a balesetben a Wikipedia összefoglalója szerint.

Veszélyes hely a repülőknek?

Egyébként ez a terület repülési szempontból mindenképpen veszélyes, 1961-ben egy brit járat a mostani katasztrófa helyszínétől nem messze zuhant le. Akkor a baleset lehetséges indokaként azt nevezték meg, hogy a mágneses mezők megzavarták a használt iránytűt

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik.

A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is.

A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.

A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG